Az OTP Bank hétfő reggel jelentette be, hogy adásvételi szerződést írt alá az Alpha International Holdings Single Member S.A.-val a görög Alpha Bank albán leánybankja 100 százalékos részesedésének megvásárlásáról. A vételárról 55 millió euróban állapodtak meg a felek. Az Alpha Bank közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedésével Albánia 8. legnagyobb bankja. Univerzális pénzintézetként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. 

Az Alpha Bank Albania (ABA) fél év végi betétállománya 520 millió euró volt, a hitelportfólió pedig 292 millió. A jelzáloghitelek állománya 82 millió eurót tett ki, amely mellé 42 milliónyi fogyasztási hitel és 169 milliós vállalati hitel csatlakozott.

Fotó: businessmag.al

A nem fizető hitelek aránya 10,8 százalék, de erre 150 százalékos fedezetet képzett az ABA. 2021 első felének végén 34 fiókjuk és 416 alkalmazottjuk volt, adózás előtti eredményük 1,8 millió euró veszteség volt, nagyrészt egy 1,4 millió euró értékben elszámolt értékvesztés miatt.

A görög anyavállalat azért vált meg albániai leányától, hogy tőkét szabadítson fel és csoportosíthasson át a nagyobb növekedéssel kecsegtető piacokra.