Az elmúlt napokban az egész világ az omikron variánsra keresztelt új koronavírus-mutációra figyelt, a fejlett világban sorra jelentik be az országok a különböző beutazási korlátozásokat. Az első reakció a piacon egy meglehetősen nagy pánik volt, estek a részvények, csökkentek a hozamok, és a régiós devizák is gyengültek. 

A hozamcsökkenésre a dollár is intenzív gyengülésbe kezdett, és ez a váratlan pánikhangulat hozhatott egy olyan forgatókönyvet a főbb devizák piacán, amelyre kevesen számítottak.  

Fotó: Shutterstock

Az EURUSD kurzus már közel fél éve trendszerűen dollárerőt mutat, ami érthető is a magas inflációs adatokra adott monetáris reakciók miatt. A Fed volt az első nagy jegybank, amely kommunikációjában elismerte, hogy 

az inflációs folyamatok nem átmenetiek, és lassította az eszközvásárlási programját, valamint az amerikai kamatemelési ciklus már a jövő évben elkezdődhet. 

Ezzel szemben az Európai Központi Bank kommunikációja szerint az átmeneti, és a monetáris kondíciók szigorítása nem hozna érdemi változást az amúgy is nyersanyagárfűtött inflációs pályában. Érthető a reakciójuk, hiszen könnyebb elfogadni egy toleranciasáv feletti inflációt, mint egy magasabb kamatszinttel ismét mediterrán adósságválságot generálni, illetve kezelni. A japán jegybank pedig még gondolati szinten sem említ bármilyen szigorítást, hiszen ha a magas nyersanyagár nem gyűrűzött volna be, Japánban ismét a deflációtól kellene tartani. 

Amennyiben a gazdaságban újabb lezárásokra lesz szükség az omikron variáns miatt, elképzelhető olyan szcenárió, hogy a Fed ismét lazább hangvételt vesz, valamint ismét emeli az eszközvásárlási keretét, 

ezáltal eltolva a 2022-es kamatemelési ciklus kezdetét is. Ez teljes mértékben megfordíthatná azt a gondolatot, amellyel a nagy devizapiaci szereplők találkoztak, miszerint a dollár a főbb devizákkal szemben megállás nélkül erősödik. Erre egyelőre kevés esély mutatkozik, azonban jelentős elmozdulást hozna a részvénypiacon is.

Mivel ez egy kisebb valószínűségű, nagy amplitúdójú mozgás prognosztizálása (tipikusan nagy volatilitásra játszó kereskedési stratégia), ezért CALL opciók vételével érdemes operálni EURUSD, illetve GBPUSD devizapárokban.