A koronavírus omikron nevű variánsának megjelenése miatt kitört kisebb részvénypiaci pánik beszállási pontot kínál a befektetőknek – írta szerdai jegyzetében Marko Kolanovic és Bram Kaplan, a JPMorgan vezető stratégái.

Fotó: Shutterstock

Hozzáteszik, hogy az omikron ugyan fertőzőképesebb, mint a korábbi verziók, ám az első jelentések szerint kevésbé életveszélyes is, ami beleillik a vírusok történelmileg megfigyelt evolúciós mintázatába. Ez pedig a két elemző szerint végső soron pozitív lehet a kockázatos eszközök piaca számára, mert jelezheti, hogy a világjárvány vége már a láthatáron van.

Egy kevésbé súlyos és jobban terjedő vírus ugyanis gyorsan kiszorítja a súlyosabb változatokat, ami a halálos pandémiát a szezonális influenzához hasonló járvánnyá szelídítheti.

Az omikron ezért katalizálhatja a hozamgörbe meredekebbé válását, illetve a rotációt a növekedési papíroktól az értékalapú részvények felé. A korlátozó intézkedések időszakában jól teljesítő eszközök helyett ismét az újranyitás kedvezményezettjei, illetve a ciklikus papírok, valamint a nyersanyagok kerülhetnek előtérbe.

Ha ez a forgatókönyv következne be, a WHO – ahelyett, hogy két betűt kihagyva omikronnak nevezte el az új alfajt – egészen az omegáig, a görög ábécé utolsó betűjéig ugorhatott volna 

– fejezte be gondolatmenetét a két stratéga.