Hatalmas ralit mutatott be az utóbbi napokban a Digital World Acquisition Corp nevű, speciális célú befektetési társaság (SPAC), amely októberben közölte, hogy rajta keresztül lép tőzsdére a Donald J. Trump volt amerikai elnök által alapított Trump Media and Technology Group. Utóbbi cég a Meta Platformshoz (leánykori nevén: Facebook) hasonló, de nyilvánvalóan más irányultságú közösségi oldalt kíván létrehozni. A részvényeket a piaci hírek szerint főleg Trump politikai támogatói és a napon belüli kereskedők vásárolták.

Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP

Az ilyen módon kerülő úton tőzsdére lépő társaság által Truth Social (társadalmi igazság) néven elindítani kívánt majdani közösségi hálózat a liberális médiakonzorciumok riválisaként lépne fel, és a Trump szerint eddig elhallgatott ellenzéki véleményeknek adna teret.

A szeptember 30-án a Nasdaq parkettjére lépett SPAC forgalma egyébként arra a hírre lódult meg, és ért el például szerdán 22 százalékos árfolyam-emelkedést, hogy a Reuters friss értesülése szerint Donald Trump 1 milliárd dolláros tőkeemeléssel száll be a cégbe, és ennek finanszírozásáról  is megkezdődtek már a tárgyalások. A tranzakció 3 milliárd dollárra értékeli a speciális társaságot, amelyet októberben még csupán 875 millióra taksáltak.

A lendület aztán még magával ragadott néhány további, az exelnökhöz köthető céget is. A Trump 2019-es újraválasztási kampányában résztvevő Phunware Inc. szoftvercég papírjainak kurzusa példának okáért 24 százalékkal ugrott meg.

Elegendő volt azonban aznap a befektetők számára egy viszonylag laza kapcsolat is a robbanásszerű árfolyamerősödéshez. Egy másik SPAC, a CF Acquisition Corp csak azért száguldott 47 százalékkal felfelé, mert ez a vállalat segíti tőzsdére a Rumble Inc videóplatform-üzemeltetőt, amely viszont korábban Trumpot legjobb alkotói egyikének nevezte, illetve egy befektetői prezentációban a Big Tech cégek által gyakorolt növekvő mértékű cenzúrát emlegette.

A Twitteren és a Redditen azonnal meg is indult a találgatás, hogy a CF Acquisition miért vert rá ekkorát a jövőben mégiscsak a Trump zászlóshajójává váló Digital Worldre. 

A választ - írja a Bloomberg - a Tuttle Capital Management befektetési cég vezérigazgatója, Matthew Tuttle adta meg.

A szakértő úgy látja, 

egész egyszerűen arról van szó, hogy a jövőbeli videóplatformos cég esetében sok befektető számára csak most tudatosult a közvetett kapcsolat Trumppal, 

míg a volt elnök saját cégéhez köthető másik SPAC felértékelődése már októberben megkezdődött, amikor megjelentek az első hírek az 1,7 milliárd dollárra értékelt fúziós megállapodásról. A bejelentést követő első napon, október 21-én az előző nap még 10 dollár körül ingadozó papír 357 százalékkal drágult, egy nappal később pedig 94 dollár felett búcsúzott a kereskedéstől, de rövid ideig a 175 dolláros magaslaton is tartózkodott, ami azóta is a eddigi rekordértéke maradt, mivel egészen szerdáig lefelé csorgott az árfolyam.

Nem hiszem, hogy a szerdai ralinak bármi köze lenne a Rumble-hoz, ez az egész sztori Donald Trumpról szól, ez egy Trump-nap volt a tőzsdén, amit a tőkeemelés híre váltott ki

 – mondta Tuttle telefonon az amerikai hírügynökségnek.

A kedélyek csütörtökön sem csillapodtak, amikor újabb 6,2 százalékos emelkedést követően, 47 dollár fölött zárt a Digital World árfolyama.

A Trump médiavállalat az eredetileg novemberben bevezetni tervezett tesztelésre szánt alkalmazását (bétaverzió) egyébként mindeddig még nem hozta ki, az applikáció országos indulását azonban változatlanul 2022. első negyedére várják.