A Richter Gedeon Nyrt. és a Hikma Pharmaceuticals PLC kizárólagos licenc megállapodást írtak alá a Richter denosumab hatóanyagtartalmú készítményeinek Egyesült Államokbeli értékesítéséről. A készítmények két referenciaterméknek, a Prolia-nak és az Xgeva-nak a bioszimilári megfelelői. 

A jelenleg globális fázis 1 és fázis 3 klinikai vizsgálatok alatt lévő termékeket a csontritkulás (Prolia), illetve a csontrák következtében kialakult csonttörés (Xgeva) kezelésében alkalmazzák. 

A megállapodás értelmében a Richter feladata a klinikai vizsgálatok befejezése), valamint az USA piacra szánt késztermékek szállítása. A Hikma felel a termékeknek az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalánál (FDA) történő törzskönyvezéséért és kizárólagos joggal értékesíti majd azokat az Egyesült Államokban. A licenc szerződés pénzügyi rendelkezései alapján a Richter a megállapodás aláírásakor bevételre jogosult, amit előre meghatározott fejlesztési és egyéb mérföldkövek elérésekor további bevételek követnek, összesen többtízmillió dollár nagyságrendben. 

Fotó: KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA / AFP

„Várakozással tekintünk a Hikmával közös együttműködés elé ezzel az Egyesült Államok piacát célzó, fontos bioszimiláris projekttel kapcsolatban” – mondta Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

A jelentős amerikai piaci jelenléttel bíró, elismert társasággal meglévő partneri kapcsolatunk bővítése tovább erősíti specialty gyógyszeripari stratégiánk sikerességébe vetett hitünket.

A megállapodás növelni fogja az amerikai orvosok és betegek számára rendelkezésre álló terápiás lehetőségek választékát.