Folytatódott a nyersolaj jegyzésárak emelkedése kedden, az amerikai WTI típus hordónkénti ára 85 dollár fölé nőtt, a Brent árfolyam pedig megközelítette a 88 dollárt, ilyen árazással utoljára 2014-ben találkoztak a kereskedők. A napi áremelkedés 1,8 és 1,2 százalékos volt. 

Szokásos havi jelentésében a Kőolaj – exportáló Országok Szervezete (OPEC) megerősítette, erőteljes keresletnövekedésre lehet berendezkedni 2022-ben, a kétségtelenül fennálló kockázatok, a koronavírus Omikron verziója és a várhatóan tovább emelkedő kamatkörnyezet ellenére. 

A napi globális igény átlagosan 100,8 millió hordónyi lehet 2022-ben 4,1 millióval több, mint tavaly. A kamatokkal kapcsolatban az OPEC szakértői kijelentették, a monetáris szigorítások szerintük nem vetik vissza a globális gazdasági növekedést, hanem inkább csak a túlfűtött gazdasági környezetet „kalibrálják” újra. 

Az olajkereslet várhatóan a harmadik negyedévben lépi át a 100 millió hordós napi szintet, amire utoljára 2019-ben volt példa. A kartelltagok kibocsátása decemberben 27,9 millió hordó volt naponta, 167 ezerrel több mint a megelőző hónapban, tehát a tervezett 400 ezer hordós kínálatbővítési plusz ezúttal sem valósult meg. Ezt a tényt is figyelembe vették

a Goldman Sachs elemzői, akik szerint száz dollárra emelkedhet az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára a harmadik negyedévben, elsősorban annak okán, hogy a kínálat továbbra sem elégíti ki a keresletet, miközben az OECD-országok olajtartalékai a nyárra 2000 óta a legalacsonyabb szintre esnek

Fotó: LAURA MOROSOLI / AFP

A Goldman szakértői a Brentre vonatkozó idei átlagár várakozásukat 81 dollárról 96 dollárra módosították, a jövő évi prognózisban pedig hordónként 105 dollárt várnak, az eddigi 85 helyett. Az elmúlt hetek olajáremelkedésének egyik okát a november óta tartó kínálati egyensúlytalanságban látják, a napi hiány félmillió hordó volt a világpiacon. A vizsgált időszakban a kőolajigény a megdrágult földgáz miatt is nőtt, valamint ráerősített a folyamatokra az élénkülő kínai ipari aktivitás is. 

Hozzájárult az ellátási aggodalmakhoz az is, hogy az OPEC-tag Egyesült Arab Emirátusok ellen az Iránnak szövetséges jemeni huszi lázadók dróntámadást hajtottak végre hétfőn, Abu-Dzabi repülőtere közelében. A huszik célpontjai üzemanyagszállító teherautók voltak, s figyelmeztették az Emírségeket, hogy több létesítményt is célba vehetnek.