Nyolcéves rekordot jelentő 12,8 milliárd dolláros profithoz segítette tavaly a BP-t a pandémia utáni globális helyreállás és az ezzel párhuzamosan megugró földgáz- és olajár. A koronavírus-járványtól erőteljesen sújtott 2020-ban még 5,7 milliárdos veszteséget könyvelhetett el a londoni székhelyű olajtársaság.

Az egész éves teljesítmény ezzel felülmúlta a 12,5 milliárd dolláros nyereséget prognosztizáló piaci konszenzust.

A negyedik negyedévben 4,1 milliárd dollár nettó eredményt ért el a vállalat, ami 200 millióval ugyancsak jobb lett az elemzői várakozásnál.

Az utolsó lezárt negyedév eredményéből részvényenként 5,46 cent kifizetésére tett javaslatot a vállalat, amit márciusban kaphatnak kézhez a befektetők.

Fotó: JAKUB PORZYCKI / AFP

A tavaly megtermelt készpénzből emellett további, 1,5 milliárd dolláros sajátrészvány-vásárlást is tervez a BP, melynek végrehajtását még az első három havi eredményszámok ismertetése előtt megkezdi.

A társaság az év utolsó három hónapjában 3,6 milliárd, 2021 egészében pedig – az éves profitjával megegyező – 12,8 milliárd dollárt költött tőkeberuházásokra (capex). Idén ennél is többet, 14-15 milliárdot fordítana capexre, és 2025-ig évente ehhez hasonlóan intenzív beruházási igénnyel számol, nagyrészt az energiaátmenetet és a zöldátalakulást elősegítő projektekre.

2025-ig a teljes capex 40 százalékát fordítanák a megújuló energiához kapcsolódó üzletágak fejlesztésére, köztük az elektromos töltőhálózat, valamint a megújulóenergia-kapacitások növelésére, 2025 és 2030 között pedig már a beruházási források fele kizárólag ilyen projektek finanszírozására megy majd.