Januárban újabb közel 154 milliárd forintért vásárolt megfelelő minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Növekedési kötvényprogram (NKP) keretében.

A jegybank összesen kilenc kötvénysorozatba invesztált, az elsődleges piacon 114,75 milliárd, a másodlagos piacon pedig 39,1 milliárd forintot elköltve.

A források túlnyomó része a Mol két Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program (KMRP) szervezeténél landolt, melyek egyaránt 80-80 milliárd forint értékben bocsátottak ki kötvényeket, hogy ebből finanszírozzák az olajtársaság részvényeinek megvásárlását. 

Fotó: Mol Group / Mol Group

A Mol munkavállalói szervezeteinek papírjaiból az MNB összesen 111,9 milliárd forintnyit jegyzett le, ezzel lényegében a megengedett legnagyobb, 70 százalékos kitettséget vette fel a piacra vitt kötvénypakettekben.

A KMRP szervezetek kötvénykibocsátása nem számít megszokottnak, már csak azért sem, mert az NKP deklarált célja elsősorban az, hogy segítse a vállalatok adósságainak diverzifikálódását. Ebben az esetben pedig nem termelő cégről, hanem Mol-részvények megszerzésére létrehozott munkavállalói csoportosulásról van szó. A jegybank a szóban forgó szervezetek számára egyébként csak egy szűk, öt hónapos időintervallumot adott a programban való részvételre, ami január végén véget is ért.

Az olajtársaság dolgozói mellett korábban az OTP KMRP szervezetei is éltek a kínálkozó lehetőséggel, az MNB pedig itt is bőkezűen, 139,7 milliárd forintos kötvényvásárlással támogatta a nagybank dolgozóinak részvényszerzését. Ez egyébként messze a legtöbb jegybanki forrás, ami az NKP bő két és fél éves története során egy kibocsátói körhöz került. A két Mol-szervezet pedig a második ezen a listán.

A jegybank 2019 júliusa óta 1465 milliárd forintot költött kötvényvásárlásra, vagyis idén februárra már csupán 85 milliárd forint maradt az NKP 1550 milliárd forintos keretösszegéből.