Erős számokat várok a Magyar Telekomtól, hiszen az egész magyar gazdaság jól teljesített a tavalyi negyedik negyedévében 

– mondta el a VG-nek Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója a konszern szerdára várható gyorsjelentésének megjelenése előtt néhány nappal. Emellett – tette hozzá – maga a cég is szép beszámolókat tett közzé 2021 első három negyedévéről, trendfordító körülményekről pedig nem tudok.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az igazi kérdés, hogy mi lesz az osztalékpolitikával, azaz a kisbefektetők is profitálhatnak-e a társaság javuló eredményeiből. 

Bízom benne - folytatta a szakértő -, hogy a Magyar Telekom elfogad egy olyan konzisztens és transzparens politikát, amely véget vet a hazai távközlési részvények vesszőfutásának, és az árfolyam végre felfelé indulhat.

Mint ismert, befektetőbarát osztalékpolitika bevezetésére tett javaslatot nyílt levelében a közelmúltban a HOLD Alapkezelő is, amivel kapcsolatban a társaság közölte, hogy a levél az igazgatóság asztalára kerül. Gyurcsik Attila szerint a lényeg az, hogy az osztalékfizetés korreláljon a cég készpénz-termelésével, illetve megakadályozza, hogy a Magyar Telekom eladósodottsága tovább csökkenjen, hiszen a jelenlegi inflációs és hozamkörnyezetben, ez nem lenne észszerű és részvényesi értéket rombolna.

Hasonlóan erős eredményre számít az elemzői konszenzus is, melyet hétfő délután tett fel honlapjára a Magyar Telekom. 

Öt elemzőház becsléseinek összegzése alapján ugyanis a magyar piacvezető telekommunikációs vállalat nyeresége a negyedik negyedévben éves bázison közel 20 százalékkal, 17,7 milliárd forintra nőhetett.

Látványosan, több mint 8 százalékkal, 28 milliárd forintra emelkedhetett a vállalat üzemi eredménye is, míg EBITDA-ja 3,7 százalékkal, 64,9 milliárd forintra gyarapodott a konszenzus szerint. Utóbbi eredmény hátterében egyrészt a 2,8 százalékkal, 194,3 milliárd forintra bővülő bevételek, másfelől a 33,1 százalékról 33,4 százalékra növekvő EBITDA-ráta áll.