A korábban jósolt négy helyett már hét kamatemelést, és ehhez mérhetően magas irányadó kamatot prognosztizál az Egyesült Államokban a Goldman Sachs. A befektetési bank elemzői szerint a fokozódó inflációs várakozások boríthatják a Fed forgatókönyvét, és akár egy 50 bázispontos kamatemelésre is kényszeríthetik az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő intézményt – írja a Business Insider.

A GS legújabb prognózisa szerint a vártnál nagyobb kamatemelések tovább hajtják felfelé az amerikai kötvényhozamokat, a részvényárakat emelkedését azonban jócskán korlátozzák. A bankház előrejelzése szerint az S&P 500-as részvényindex 2022 végére alig lesz magasabban annál, mint ahol az évet kezdte.

A Goldman korábban azt jósolta, hogy az index 5100 pontig emelkedik az év végére, de most már úgy látja, hogy a csúcs inkább 4900 pont közelében, azaz mindössze 3 százalékkal a tavaly év végi záróérték fölött lesz (és 4 százalékkal a bank korábbi becslése alatt). Ez azonban még mindig több mint 10 százalékra van a mutató pénteki, 4418,64 pontos záróértékénél; a héten ugyanis a Wall Streetet is megérintette az orosz-ukrán konfliktus elmérgesedésétől való félelem, az S&P 500 1,84 százalékos mínuszban zárta a hetet, az év eleje óta több mint 7 százalékot veszített értékéből.

Beütött az amerikai inflációs bomba, zuhog a srapnel a forintra is

Bombaként robbant az újabb kellemetlen amerikai inflációs meglepetés a deviza- és a kötvénypiacokon, Fed-kamatszigorításra számítva felvásárolják a dollárt, minden más deviza zuhan, köztük a forint is.