Kína múlt szeptemberben minden kriptovalutával végzett tevékenységet törvényellenesnek nyilvánított, az orosz központi bank pedig a kriptovaluták bányászatának és kereskedelmének betiltását javasolja – idézte fel írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Teljes mértékben egyetértek a javaslattal és támogatom az EU fő pénzügyi szabályozó szervének álláspontját, miszerint az Uniónak be kellene tiltania a legtöbb új, a bitcoinhoz hasonló eszköz bányászatának gyakorlatát

– fogalmazott.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Egyértelmű, hogy a kriptovaluták illegális tevékenységeket is támogathatnak és általában pénzügyi piramisjátékot eredményeznek. Az orosz központi bank helyesen állapítja meg, hogy 

a kriptovaluták szédítő iramú növekedését és piaci értékét elsősorban a jövőbeli növekedésen alapuló spekulatív kereslet határozza meg, ami pedig buborékokat hoz létre.

Az EU országainak közösen fellépve kellene megelőzniük az új pénzügyi piramisjátékok és buborékok kialakulását. Az uniós állampolgárok és cégek külföldön, a szabályozó szervek ellenőrzése mellett tarthatnának kriptovalutákat – jegyezte meg.