Közzétette 2022-es főbb bevételi céljait az amerikai AbbVie gyógyszergyártó, a forgalom alakulása a magyar Richter idei teljesítményét is nagyban befolyásolja. Szerdán kiderült, a magyar kutatók által kifejlesztett cariprazine hatóanyagú Vraylar antipszichotikum tavalyi forgalma 1,728 milliárd dollár volt,

az amerikai társaság friss prognózisa szerint ez az összeg 2,2 milliárd dollárra szaladhat fel.

Ha így alakul akkor a tavalyi 25 százalékos forgalombővülést 27 százalékos emelkedés követheti 2022-ben. 

Rich A. Gonzalez, az AbbVie vezérigazgatója a Vraylar éves csúcseladásait négymilliárd dollárra várja, továbbra is azzal a megjegyzéssel, hogy ezt a célt a már engedélyezett javallatokkal is elérhetőnek tartják. Az elemzőknek tartott telefonos konferencián elhangzott, az AbbVie befejezte az egyeztetéseket az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságával (FDA) és készülnek a Vraylarra vonatkozó kérelem benyújtására a major depressziós zavar (MDD) kiegészítő kezelésére. 

Fotó: Róka László / MTI

A várakozások szerint a törzskönyvezési kérelmet az első negyedévben benyújtja a cég, az engedély pedig még év vége előtt megérkezhet. Az antidepresszánsok piacán hagyományosan erős a verseny Amerikában, az AbbVie arra készül, hogy az MDD indikációban is versenyképes lesz a cariprazine. Az Erste kommentárja szerint az indikációs kör kiterjesztése újabb lökést adhat a Vraylar értékesítésnek, amivel kapcsolatban kifejezetten pozitívum, hogy még a járvány közepette is kétszámjegyű növekedést tudott produkálni.

Elemzőjük arra számít, hogy a Richter 30 milliárd forint feletti negyedik negyedéves eredményt érhetett el,

amit az is támogatott, hogy a rubel az adott időszakban egészen erős, a forint pedig kifejezetten gyenge volt. Egy jó gyorsjelentés rá is férne a megítélésére, amely kifejezetten alulteljesítő idén, árfolyama 5 százalékot veszített értékéből az év elejétől kezdve.