Óriási eséssel indult a keddi kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén: a BUX index közel 7 százalékkal zuhant. Az indexet elsősorban az OTP Bank részvénye húzza, amely közel 10 százalékot zakózott, majd a kereskedés első perceiben 14 400 forintról kapaszkodik vissza. A hétfői vérengzést még úgy ahogy megúszó Mtelekom papírok 2 százalékkal lettek olcsóbbak. Szenved a Mol és a Richter, mindkettő árfolyama több mint 5 százalékkal merült el. Az HSBC elemzői a korábbi 3 500 forintról 3 600-ra emelték az olajtársaság részvényére vonatkozó 12 hónapos célárukat, továbbra is vételre ajánlja a részvényt.

Az euró/forint kereszt 358 fölött is járt.

Ahogy várható volt, folytatódik az esés a globális részvénypiacokon is, s a hétfőn szünnapot tartó amerikai piacokon is jelentős zakóval indulhat a nap: az S&P 500 futures 1,8 százalékos mínuszban áll. A Goldman Sachs prognózisa olaj lehet a tűzre, a befektetési bankház komoly eladói hullámra számít az ukrán-orosz konfliktus miatt, amely 6 százalékos csökkenést hozhat a tengerentúli indexekben, míg az európai börzék még ennél nagyobbat zuhanhatnak.

Fotó: BORIS ROESSLER / AFP

A volatilitást árazó VIX index kedd reggel 30 pont fölé emelkedett (7 százalékkal), s nagyot mennek az olajárak is, az amerikai WTI határidő 3,3 százalékkal 93 dollár/hordó fölé került, a Brent pedig 97 dolláron is túl jár. Az olaj 2014 október óta nem volt ilyen drága.

Az orosz tőzsdeindex (MOEX) 5 százalékos mínuszban nyitott, a vezető ázsiai indexek 1,7-2,9 százalékot estek.