Érdemi tőkemozgás nélkül, főként a kedvezőtlen piaci hatásoknak betudhatóan csökkent a hazai befektetési alapok vagyona februárban – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) friss adataiból.

A szervezet múlt hónapban 1,1 százalékos – 85 milliárd forintos – visszaesést regisztrált, a kezelt ezzel 7565 milliárdra apadt. 

Mivel január is mínuszos volt, az év eleje óta ezzel már 3,6 százalékkal mérséklődött a magyar alapok eszközértéke.

Fotó: Shutterstock

A befektetők ezúttal nem mozgattak meg jelentős tőkét, az értékesítési mérleg egymilliárd forintos kiáramlást mutat. A vagyoncsökkenés mögött így szinte teljes mértékben a mostohábbra forduló piaci folyamatok állnak. A feltörekvő és a fejlett piacokon is visszaesés volt megfigyelhető, miközben a hazai vezető indexe, a BUX 18 százalékkal zuhant, a pánikeladásokat az orosz–ukrán háború hó végi kipattanása fokozta. A gyorsan forduló széljárás a forintot sem kímélte, a dollárral és az euróval szemben is bő három százalékkal értékelődött le a hazai fizetőeszköz.

Mindezt leginkább a részvényalapok sínylették meg, melyek összvagyona több mint hat százalékkal, 783 milliárd forintra esett vissza februárban, azzal együtt is, hogy a befektetők 1,7 milliárd friss forint tőkét helyeztek el itt.

A vegyes alapokba érkezett a legtöbb, mindösszesen hárommilliárd forintnyi új ám mivel a hozamok itt sem alakultak kedvezően, a többféle eszközből válogató kategória vagyona 1,4 százalékkal, 1728 milliárdra esett.

Leginkább a kötvényalapoktól szabadultak a megtakarítók, innen négymilliárd forintot vetek ki a hónap során. A közel másfél ezer milliárdnyi vagyonnal rendelkező kategória eszközértéke viszont így is csak minimálisan, 0,2 százalékkal mérséklődött.

Az ingatlanalapokból egymilliárd forintnyi tőke távozott, a hozamok és az árfolyammozgások itt ugyanakkor segítették a befektetőket, a második legnagyobb termékkategória vagyona ennek megfelelően egy százalékkal, 1706 milliárdra nőtt. A Bamosz szerint amennyiben a tőkepiaci folyamatok március során is a február utolsó napjaihoz hasonlóan alakulnak, úgy március végén valószínűleg újra az ingatlanalapok lesz a legnagyobb kategória, visszaelőzve a vegyes alapokat.

Az abszolút hozamú alapok vagyona a csaknem ötmilliárd forintos tőkekiáramlás és a negatív hozamok eredőjeként 4 százalékkal esett vissza, a tőkevédett eszközöknél viszont a kategória csekély méretéhez képest jelentős, 1,8 milliárdos tőkebeáramlás négy százalék feletti vagyonbővülést hozott. Kisebb mértékben emelkedett a származtatott alapok eszközértéke is, az árupiaci alapoknál viszont 1,2 százalékos apadást regisztrált a Bamosz. Folytatódott a mindössze néhány tízmilliárd forint vagyonnal rendelkező pénzpiaci alapok lassú eróziója is.