Azt gondolom, hogy már csak a szakmai múltam miatt is a személyem teljesen elfogadható lehet a Magyar Telekom többségi tulajdonosa, a Deutsche Telekom (DT) számára is – mondta el a VG-nek Szendrői Gábor, akit a HOLD Alapkezelő alapjai mint a Magyar Telekom 1 százalék feletti szavazati joggal rendelkező részvényesei javasoltak a távközlési cég igazgatóságába.

Fotó: Róka László / MTI

A Telekom részvényesei az április 12-re összehívott közgyűlésen szavazhatnak a javaslatról csakúgy, mint a Magyar Telekom igazgatósága, valamint a HOLD alapok által tett – és a cég felügyelőbizottsága által tárgyalásra elfogadott – további előterjesztésekről is. Terítékre kerül egyebek mellett az kérdése, a saját részvények vásárlása, valamint az alaptőke leszállítása is. 

A nemzetközi befektetői körökben jól ismert Szendrői, aki korábban egy évtizedig dolgozott megbecsült állásban a McKinsey tanácsadó cégnél, jelenleg pedig a Concorde MB Partners ügyvezetője, azt is elárulta, hogy amikor a HOLD Alapkezelő felkérte a jelölés vállalására, utaltak rá, hogy az alapokon kívül egy szélesebb befektetői kör is támogatná a megválasztását.

Ő maga egyébként a kisebbségi részvényesek érdekeit képviselné az IG-ben, amire szerinte nagy szükség van, mivel nincsenek független tagjai a testületnek. Elsősorban az egyre aktuálisabbá váló új osztalékpolitika kidolgozásáért küzdene, ám, úgy látja, számos más kérdésben is háttérbe szorultak a cégnél a kisebbségi részvényesek érdekei.

Az osztalékpolitika kapcsán Szendrői Gábor kifejtette, hogy egyetért a HOLD javaslatával, amely szerint egy olyan új osztalékpolitikát kell kidolgozni, amely figyelembe veszi a társaság optimális eladósodottsági szintjét, illetve megjeleníti az irányú törekvését, hogy az eladósodottság az optimális sávban maradjon. Nem áll ugyanis a Magyar Telekom részvényesei érdekében a cég relatíve alacsony eladósodottsága, miközben a tulajdonos DT jóval magasabb eladósodottság mellett az idén is növeli osztalékát.

A német vállalat ráadásul – sajtóhírek szerint – mintegy 18 milliárd euró értékű torony-üzletágának leválasztására készül, tehát az anyavállalat tőkehelyzete is sokat javulhat a közeljövőben.

Mint ismert, a Magyar Telekom igazgatósága – éppen a HOLD Alapkezelő nyílt levele nyomán - a 2022-2024 közötti időszakra februárban elfogadott egy új osztalékpolitikát, amely szerint a megelőző pénzügyi évben elért, részvényesekre jutó eredmény módosított értékének 60-80 százaléka közötti részét fordítják osztalékfizetésre.

A HOLD alapjai egyébként a közgyűlés felé szintén előterjesztették, hogy az idei osztalékra ne az igazgatóság javaslatának megfelelő 15 milliárd forintot, hanem 25 milliárdot fordítsanak, azaz részvényenként ne 15, hanem 25 forint legyen a visszaosztás osztalékágon.

Sőt, azt is a részvényesek figyelmébe ajánlják, hogy az ügyvezetés ösztönzését a jövőben ne a DT, hanem a Magyar Telekom részvénykurzusához kössék.

Fotó: VG