Az amerikai tőzsdén jegyzett kínai részvények Nasdaq Golden Dragon China indexe 52 százalékot zuhant a pénteken zárult 12 hónapban. A pekingi hatóságok által korábban rekordmértékben megbírságolt, s azóta is szorongatott e-kereskedő Alibaba 49 százalékot esett, míg a közel 25 százalékos tulajdonos japán SoftBank tokiói tőzsdén jegyzett részvénye 40 százalékkal csúszott lejjebb. 

A tengerentúlon forgó kínai technológiai papírokat az elmúlt hónapokban elsősorban a példátlanul szigorodó pekingi szabályozók sújtották. De az amerikai adminisztráció is nehezíti az amerikaiak befektetéseit, s kínai részvények kivezetésével fenyeget. 

A Softbank 100 milliárd dolláros tech alapja, a Vision Fund a Didi Global  tőzsdei összeomlása miatt is nagyot bukott

Fotó: Shutterstock

A kínai utazásmegosztó amerikai tőzsdén jegyzett részvényei már 70 százalékos mínuszban vannak 

a tavalyi IPO 14 dolláros ajánlati árához képest. Emlékezetes, hogy  a tengerentúli tőzsdei bevezetés másnapján csaptak le a cégre a pekingi hatóságok. 

De az amerikai utazásmegosztó Uber vagy a dél-koreai e-kereskedő Coupang részvénypakettjei sem javítják a hangulatot a Softbank tokiói székházában. Mert a morzsolódó portfóliók feltolták a bank adósságát a 25 százalékos (hitel/érték) korlát közelébe. 

Az Alibaba 25 százalékos pakettjének likvidálására azóta spekulálnak a befektetők, mióta kiderült, hogy a tavalyi utolsó negyedévben 558 millió dolláros nyereséget könyvelő Softbank, csak Alibaba részvények eladásával tudta „karbantartani” a profitját.