Exkluzív tárgyalásokba kezdett a francia Orange és a spanyol Masmovil Ibercom spanyolországi üzletágaik egyesítéséről 

– közölte a két telekommunikációs társaság kedden. A tervek szerint egy általuk fele-fele arányban ellenőrzött vegyes céget hoznának létre, melynek teljes vállalati értéke 19,6 milliárd eurót tenne ki.

A meglehetősen szétaprózott és ezért rendkívül kompetitív spanyol távközlési szektor második legnagyobb szolgáltatójaként tevékenykedő Orange a Bloomberg szerint már régóta próbálja konszolidálni a mediterrán ország piacát. A legnagyobb szolgáltató egyébként a Telefonica, a harmadik és negyedik számú játékos pedig rendre a Vodafone és a Masmovil, de vannak még további kisebb cégek is a szegmensben. A négy nagyvállalat hónapok óta jelzi, hogy eddig elért tőkehozamaik fenntarthatatlanná váltak az intenzív verseny következtében.

Fotó: Iryna Dobytchina

A közlemény szerint a két cég együttes bevétele meghaladná a 7,5 milliárd eurót, a kombinált lízing utáni EBITDA-ja (EBITDA AL) pedig a 2,2 milliárd eurót. Vezetékes ügyfeleinek száma 7,1 millió, mobil-előfizetőié pedig több mint 20 millió lenne. A fúzió évente várhatóan 450 millió eurós szinergiás hatást szabadítana fel a 2023 második negyedévére tervezett zárást követő harmadik évtől.

A világjárvány kitörése óta most derülhet ki először, hogy hányadán állnak a versenyhatóságok az európai piacok konszolidációjával

– írja a bejelentés kapcsán Kester Mann, a CCS Insight elemzője. 

Amennyiben az ügylet zöld utat kap, más cégcsoportok előtt is megnyílhatnak a kapuk, például Olaszországban, Portugáliában, vagy akár az Egyesült Királyságban is

– tette hozzá.

Amint lapunk korábban megírta, a hazánkban a Magyar Telekom révén jelenlévő Deutsche Telekom vezetői is többször szóvá tették már, hogy míg az Egyesült Államokban összesen 3 távközlési szolgáltató kontrollálja a piacot, a 27 tagú EU-ban országonként legalább 3-4 telekommunikációs vállalat van jelen átfogó nemzeti lefedettséggel.

A hírre az Orange részvényei 3,2 százalékkal drágultak Párizsban. A Masmovillal kapcsolatban hasonló reakcióról nem lehet beszámolni, hiszen két évvel ezelőtt három magántőkealap felvásárolta, majd a börzéről is kivezette.

Az új cég ugyanakkor várhatóan a Bolsa de Madrid parkettjére léphet, 

legalábbis a két vállalat megállapodása arra is kiterjedt, hogy bizonyos feltételek megvalósulása esetén sort kerítenek az elsődleges nyilvános részvénykibocsátásra (IPO) is. Sőt, szintén kidolgozták azokat a kritériumokat, melyek lehetővé teszik, hogy az Orange megszerezze a vegyes vállalat irányítási jogait, később pedig akár konszolidálhatja, azaz a csoportjába is tagolhatja majd.

Piaci megfigyelők szerint, míg a Spanyolországban toronymagasan vezető Telefonica ingerküszöbét nem éri el a tranzakció, nagy csapást jelenthet a Vodafone-ra nézve, amely nemrégiben szintén kivetette hálóját a Masmovilra. Amíg azonban az Orange a dél-európai ország második legnagyobb üvegszálas hálózatát üzemelteti, a Vodafone szélessávú szolgáltatásainak nagy részét kábelen keresztül kínálja, ami fúzió esetén megnehezítette volna a szinergiák érvényesülését.

Nem mellesleg a Masmovil már eddig is kiemelt nagykereskedelmi ügyfele volt az Orange-nak, mind az üvegszálas vezetéken, mind a mobilhálózatokon kínált szolgáltatások értékesítése során.

A Vodafone részvényesei nem is vették tréfára a hírt, kora délutánig az alapvetően kedvező tőkepiaci hangulat dacára 4 százalékkal gyengültek a brit multi papírjai Londonban.