Változatlanul 1700 forintos céláron ajánljuk vételre az ANY részvényeit 

– közölte Bukta Gábor, a Concorde elemzője, miután a biztonsági nyomda kedden közzétette a tavalyi évről készült gyorsjelentését, melyben 3,6 milliárd forintos nettó eredményről számolt be, szemben a 2020-as 841 millióval. A kiemelkedő nyereség alapján 

a cég igazgatótanácsa részvényenként 163 forintos osztalékjavaslatot tesz, ami 10,4 százalékos osztalékhozamot jelent.

Fotó: Kallus György / VG

Bukta Gábor szerda reggel megjelent elemzésében kiemelte, hogy a társaság a világjárvány ellenére 2021-ben is stabilan és nyereségesen működött. 

Az eredményeket összességében kedvezően befolyásolta a belföldi kártyák, okmányok és védettségi igazolások iránti hatalmas kereslet, miközben az továbbra is stabil maradt.

A nyomda árbevétele 2021-ben 40,7 milliárd forintot tett ki, 13,2 milliárddal, 48 százalékkal meghaladva az előző évi bázist. Az exportértékesítés elérte a 14,3 milliárd forintot, ami 2,6 milliárddal magasabb a 2020-as kivitelnél, és 35 százalékos exporthányadot jelez. A bolgár Direct Servicesben meglévő 50 százalékos részesedés eladása pedig 499 millió forint extra nyereséget hozott a csoportnak.

Az éves beszámolón belül a legnagyobb pozitívumok között az elemző a tisztességes osztalékot, a vállalat megerősített piaci pozícióját, a technológiai fejlesztések végrehajtását két üzemben is, valamint a jelentős volumennövekedési kilátásokat sorolta fel. Beazonosított azonban néhány kedvezőtlen tényezőt is, mégpedig a költségek és a bérnyomás emelkedését.

A mintegy 19 százalékos felértékelődési potenciált tartalmazó ajánlás kapcsán az elemző azt is hangsúlyozta, hogy a Concorde valószínűleg hamarosan felülvizsgálja értékelési modelljét, mivel az 1,5 milliárd forintos 2022-es nyereségbecslés meglehetősen konzervatívnak tűnik, figyelembe véve az útlevélüzletág, valamint az export várható fellendülését. Ennek ellenére Bukta Gábor szerint szinte biztos, hogy az ANY idei profitja elmarad a 2021-estől.

A nyomdarészvények árfolyama délelőtt 2,2 százalékkal, 1600 forintig emelkedett. Az Ukrajna elleni orosz támadást követő piaci pánik egyébiránt szinte egyáltalán nem érintette a nyomda papírjait, ami vélhetően az orosz–ukrán kitettség hiányának, illetve a döntően hazai befektetői körnek köszönhető, de jókor érkezett a gyorsjelentés is.

A múlt évet 1550 forintos kurzussal záró idei 1690 forintos csúcsát február közepén érte el, aminél tehát jelenleg 5,3 százalékkal jár lejjebb az árfolyam.