Újabb gyöngyszemmel gyarapodott a Warren Buffett nagybefektető nevével fémjelzett Berkshire Hathaway portfóliója. A befektetési társaság a Hewlett-Packardban (HP Inc.) szerzett 11,4 százalékos részesedést, miután 121 millió részvényt vásárolt fel, piaci becslések szerint 4,2 milliárd dollárért. A nyomtatástechnikai eszközök és számítógépek gyártásáról ismert HP árfolyama 9,9 százalékkal, 38,38 dollárra drágult az ügylet bejelentését követően, azaz Buffett máris csaknem 464 milliós árfolyamnyereséggel zárta a tranzakciót. 

Fotó: Ariel Jerozolimski / Bloomberg via Getty Images

A befektetési guru azonban nem kapkod, hosszabb távon perspektivikus cégekbe szeret fektetni, döntéseit nem a rövid távú haszonszerzés motiválja. A HP közkézhányada 1,06 milliárd részvényből állt az év elején, azaz Buffettnek van még lehetősége pakettje növelésére. A HP az utóbbi években jól teljesít, árfolyama 2017 óta megduplázódott. 

Érdekesség, hogy korábban az aktivista befektető, Carl Icahn is szemet vetett a vállalatra, és részesedést szerzett benne azzal a szándékkal, hogy egyesítse az általa a slamasztikából kihúzott Xeroxszal, amelyben szintén meghatározó részesedése volt. Az ügylet akkor a részvényesek ellenállásán megbukott. A HP a Buffett-cégbirodalom idei harmadik szerzeménye. 

Márciusban az olajipar feltámadását elismerve hatmilliárd dollárt költött saját Occidental Petroleum-részvénycsomagjának felépítésére, majd három hete az Alleghanyba vásárolta be magát 11,6 milliárd értékben, bővítve a Geicóra alapozott biztosítói portfólióját. Buffett közel hat éven át nem vásárolt magasabban jegyzett céget, csak most kezdett költeni 147 milliárd dollárra rúgó készpénzállományából, amelyből ígérete szerint 30 milliárdot mindenképp megtart.