Gyógyírt hozott a piacra GlaxoSmithKline (GSK) szerdai gyorsjelentése, a brit gyógyszergyártó óriás várakozáson felüli első negyedéves teljesítményét a befektetők is díjazták, délelőtt közel másfél százalékkal feljebb tornászva a londoni tőzsdén jegyzett részvények árfolyamát.

Az egészségipari társaság közel harmadával 9,8 milliárd angol fontra emelkedő árbevételről, és még ennél is nagyobbat ugró, 32,8 pennys egy részvényre jutó nyereségről (EPS) adott számot. A konszenzus szerényebb, 30 pennys EPS-re és a tényadatnál 650 millió fonttal alacsonyabb forgalomra számított előzetesen.

Fotó: AFP

A kiemelkedő eredményben jelentős szerepet játszott a GSK Covid kezelésére szolgáló antitestes készítménye, a Xevudy iránti várakozásokat felülmúló kereslet. A szotrovimab hatóanyagú termék 1,3 milliárd fonttal járult hozzá a csoportszintű forgalomhoz, bő kétszáz millió fonttal túlszárnyalva az elemzői prognózist. A legnagyobb, speciális gyógyászati üzletág – ahová a koronavírus elleni készítmény is tartozik – árbevétele így duplájára, 3,1 milliárd fontra hízott.

Jól hozott a konyhára a társaság másik sikerterméke, a Shingrix márkanéven forgalmazott övsömör elleni vakcina is, mivel a pandémia csúcspontján megakadt immunizációs folyamat újraindulásával  ismét erős igény mutatkozott a védőoltás iránt, amelyből csaknem 700 milliós forgalom származott. Az elemzők ceruzája itt is gyengén fogott, ugyanis mindössze 530 milliós bevételre számítottak.

A kiadásokat részben az orosz-ukrán háború miatti tartalékképzés ugyan megnövelte, ám ez nem nyomhatott sokat a latban, mivel a társaság bevételeinek mindössze alig egy százaléka származik a konfliktusban érintett két országból.

Az erős eredmény tükrében a vezetőség megerősítette 2022-es eredményvárakozását is, amely alapján a forgalom 5-7 százalékkal bővülhet, míg a tisztított működési nyereség 12-14 százalékkal haladhatja majd meg a tavalyi szintet a Covid-19 készítmények hozzájárulása nélkül is. 

Az óvatosság utóbbi tekintetben azért lehet indokolt, mert a tengerentúlon elterjedt omikron variáns ellen a Xevudy alacsony hatékonyságot mutat, emiatt az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) március végén felfüggesztette a termék alkalmazását az Egyesült Államokban.

A társaság közleménye szerint jól halad a fogyasztói üzletág leválasztásának folyamata is. A háztartási vegyi eszközöket, vény nélküli gyógyszereket és kozmetikumokat gyártó egység júliusban válhat önállóvá és debütálhat majd a londoni börzén Haleon néven. A biztató jövő előtt álló szegmenstől évente 4-6 százalékos organikus bevételbővülést vár a menedzsment, amely év elején a közvetlen versenytárs Unilever 50 milliárd fontos vételi ajánlatát is túl karcsúnak találta az egységért.