A pesti tőzsdén is eleredt az éves rendes pénzeső, azaz megkezdődött az osztalékszezon. Bár a visszaosztásokról döntő közgyűlések még nem mindenütt zajlottak le, jó néhány tőzsdei társaság már készíti a pénztárcáját.

Közülük is a börze Xtend platformjáról a standardkategóriába frissen átigazoló DM-Ker volt a legfürgébb, amelynek részvényesei már 1 nappal március idusát követően úgy döntöttek, hogy részvényenként 2,3 forint lesz a tavalyi eredmény után járó kifizetés. Április elején pedig a cég igazgatósága azt is közölte, hogy április 22-én kezdik, vagyis kezdték meg az átutalását.

Az események aztán igazából április 12-én pörögtek fel, amikor három jelentős tőzsdei cég közgyűlése is meghozta osztalékdöntését.

Közülük már csak a kisrészvényesi ribillió miatt is kiemelkedik a Magyar Telekom közgyűlése, mely végül a többségi tulajdonos Deutsche Telekom vezetésével megszavazta az igazgatóság részvényenként 15 forintos javaslatát. Ha az osztalékból valaki részesedni szeretne, utoljára holnap vehet a papírból.

bankjegyek, húszezer, húszezres, köteg, Stack, Banknotes,  Background,(hungarian, Forint), 20000, Forint, Banknotes
Fotó: Shutterstock

Szintén aznap, ám vita nélkül dőlt el, hogy a Richter 225, az ANY Biztonsági Nyomda pedig 168 forintot oszt vissza. Míg azonban a gyógyszergyártó szinte fillérre ugyanannyit fizet, mint egy éve, a nyomdavállalat megduplázta osztalékát. A nyomda papírját osztalékért utoljára május 3-án, míg a Richterét június 7-én lehet beszerezni.

Egy nappal később aztán az OTP-részvényesek is eldöntötték, hogy bár a bank tavalyi eredményéből csupán 1 milliárd forintot vesznek fel a legkésőbb május 23-án részvényt vásárló befektetők, ám a világjárvány miatt eddig visszatartott 2019–20-as osztalékra 119,3 milliárd forintot fordítanak. 

Ugyan a kifizetés mértéke elmarad a várttól, de a pénzintézet ukrajnai és oroszországi kitettsége miatt a konzervatív döntés mégsem okozott nagy felháborodást.

A PannErgy ugyanarra a napra összehívott közgyűlése érdeklődés – határozatképtelenség – híján elmaradt, a pénteken megismételt ülésen most már a résztvevők számától függetlenül megszülethet a döntés az igazgatóság 18 forintos javaslatáról.

Pozitív meglepetésről gondoskodtak viszont a majd egy héttel később összeülő Alteo és CIG Pannónia igazgatóságai. Az energiatermelő 103 forintos osztalékjavaslata ugyanis több mint a négyszerese az előző évinek, s még így is profitja csupán egyharmadát fizeti ki. A biztosítótársaság pedig többéves szünet után tért vissza részvényesei javadalmazásához, ráadásul a papíronkénti 18 forintos kifizetéshez a 2021-es nyereségen felül több mint félmilliárdot az eredménytartalékból is felhasznál. Nem csoda, hogy mindkét cég közgyűlése csont nélkül szavazta meg az előterjesztést. Az Alteo még nem közölte a tulajdonosi megfeleltetés időpontját, a CIG-é viszont előreláthatólag május 11. lesz, azaz az osztalékvadászoknak 9-ig kell megvenniük a papírt.

A Graphisoft Park legkésőbb utoljára május 2-án részvényessé váló befektetői az előző évekhez képest kisebb osztalékkal lesznek kénytelen megelégedni, hiszen a 43 eurócentes (150 forint körüli) juttatás messze elmarad az elmúlt két év rendre 1060, illetve 357 forintos kifizetésétől.

Szépen növeli osztalékát az ügyviteli szoftverekkel foglalkozó Kulcs-Soft is, mely a tavalyi 103 után az idén 132 forintot fizet.

Az osztalékdöntés előtt álló cégek közül ki kell még emelni a csütörtökön határozó Molt, amelynek vezetése 300 forintos rekordosztalékra tett javaslatot, azaz 10 százalék körül alakul a hozam.