Nagyon erős eredményt szállítottak péntek délután a tengerentúli olajóriások, amelyek azonban még így sem tudták minden tekintetben kielégíteni a felfokozott piaci várakozásokat. Az ExxonMobil és a Chevron egyaránt várakozáson felüli első negyedéves árbevétel-bővülést, ám a prognózistól némileg elmaradó profitszámokat jelentett.

Az ExxonMobil forgalma az energiaár-robbanás nyomán bő másfélszeresére, 90,3 milliárd dollárra nőtt, közel hétmilliárdos pozitív meglepetést szerezve ezzel.

A vállalat olajtermelése öt százalékkal, napi 2,3 millió hordóra csökkent a negyedév során, gázkihozatala pedig másfél százalékkal mérséklődött.

Az első számú amerikai olajtermelő nyeresége ezzel párhuzamosan 5,48 milliárd dollárra – részvényenként 1,28 dollárra – hízott.

Oil And Gas Companies Illustration Photo
Fotó: STR

A nettó eredményt azzal együtt sikerült duplázni éves alapon, hogy oroszországi eszközein tetemes, 3,4 milliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a társaság.

Az Exxon az orosz–ukrán háború kirobbanását követően, március elején jelentette be, hogy kivonul az Ukrajna ellen inváziót indító országból, feladva az orosz távol-keleti Szahalin-szigeten található olaj- és gázkitermelő eszközeit.

Az egyszeri jelentős leírás hatásaitól megtisztított eredmény 8,8 milliárd dollár volt. A 2,07 dolláros szűrt EPS ezzel elmaradt a Wall Street 2,23-os várakozásától. A társaság a némi csalódást keltő eredményt a részvényesi juttatás felsrófolásával kompenzálná, 2023-ig ugyanis már 30 milliárd dolláros részvény-visszavásárlással számol az eddigi 10 milliárdos volumen helyett.

Csaknem megnégyszerezte profitját az első negyedévben a Chevron, az amerikai olajóriásnak – a szektortársakhoz hasonlóan – az orosz–ukrán háború miatt egekbe szökő energiaárak segítettek be az év elején.

A második legnagyobb amerikai olajtermelő pénteken 6,5 milliárd dolláros tisztított nyereséget jelentett, ami egy részvényre vetítve 3,36 dollárt jelent. A tényadat viszont öt centtel így is elmaradt a FactSet konszenzusában szereplő elemzői várakozástól.

Az árbevételnél ugyancsak tekintélyes, 70 százalékos növekedést regisztrált a Chevron, az 54,4 milliárd dolláros bevétel 6,5 milliárddal lett magasabb a szakértői prognózisnál. A társaság az év első három hónapjában 10 százalékkal növelte olaj- és gázkitermelését. A Permi-medencében rekordszintre, napi átlagban 692 ezer hordóra emelkedett a kihozatal.

A hatalmas év eleji nyereséget a megújuló üzemanyagok gyártásához szükséges befektetésekre, hiteltörlesztésre, valamint részvényesi juttatásokra fordítja a nagyvállalat, amely még szerdán döntött arról, hogy júniusban az előző negyedévivel megegyező, 1,42 dolláros osztalékot fizet befektetőinek. A capexköltségek viszont az idén másfélszeresére nőhetnek a tavalyi szinthez képest.

Az Exxon és a Chevron részvényei egyaránt bő egy százalékkal ereszkedtek a piacnyitás előtti elektronikus kereskedésben.