Az ExxonMobil kedden bejelentette, hogy kilép a több mint 4 milliárd dollárra becsült oroszországi olaj- és gázipari tevékenységből, és leállítja az új beruházásokat Moszkva ukrajnai inváziója miatt – írja a Reuters.

A döntés értelmében az Exxon távozik az orosz távol-keleti Szahalin-szigeten található olaj- és gázkitermelő létesítmények mögül, illetve kétségessé vált az ottani több milliárd dollárra becsült cseppfolyósított földgázt (LNG) gyártó létesítmény sorsa. 

Fotó: MARCO DE SWART / AFP

Elítéljük Oroszország katonai akcióját, amely sérti Ukrajna területi integritását, és veszélyezteti  az ukrán népet

– áll a vállalat közleményében, amely kritikusan értékeli az erősödő katonai támadásokat. 

Az Exxon, amely a tervek szerint szerdán találkozik a Wall Street elemzőivel, nem közölt menetrendet a kilépéshez, és nem nyilatkozott az esetleges eszközleírásokról. 

A cég oroszországi vagyonának értéke 4,055 milliárd dollár volt a februárban benyújtott legfrissebb éves jelentésében.

Korábban az Exxon megkezdte az amerikai alkalmazottak eltávolítását Oroszországból – mondta el két az ügyben jártas személy. Az evakuáltak létszáma nem volt publikus. A társaság repülőgépet küldött a Szahalin-szigetre, hogy hazaszállítsa a személyzetet – mondta el a hírügynökségnek az egyik forrás. 

Az Exxon három nagy tengeri olaj- és gázmezőt üzemeltet Szahalin-szigeten egy japán, indiai és orosz vállalatokból álló konzorcium tagjaként. A csoport egy LNG-exportterminál építésének terveit dolgozta ki a helyszínen.

A távozók sorát a BP nyitotta, a legtöbben viszont a helyzet konszolidációjában bízva nem szívesen adják fel nehezen megszerzett pozíciójukat az orosz piacon.