Minden főbb eredménysoron jelentős bővülést ért el tavaly a Pensum Group 

– derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Standard kategóriájában jegyzett társaság beszámolójából, amit a rendes éves közgyűlés előterjesztéseinek mellékleteként tett közzé péntek reggel.

A munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cég árbevétele közel ötödével, 2,67 milliárd forintos rekordszintre emelkedett 2021-ben, az üzleti eredmény pedig ennél is dinamikusabban – 83 százalékkal – bővült, és 116 milliót tett ki. 

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Pensum profitja bő négy és félszeresére ugrott az időszak során, ami 77 millió forintos nettó eredményt jelent. Ezzel története legerősebb évét zárta a társaság.

Az árbevétel növekedésének fő oka a vállalat közleménye szerint továbbra is az, hogy belföldi partnerei között jelentős túlsúlyban vannak azok a cégek (élelmiszer-kiskereskedelem, ételkiszállítás, távközlés), amelyekre nincs komoly hatással a koronavírus okozta válság, vagy kifejezetten a járványhelyzet miatt növekedett a forgalmuk és ezzel összefüggésben a munkavállalói létszámigényük.

A társaság külföldi munkaerő-kölcsönzési bevételei 15 százalékkal bővültek, elmaradva ezzel az előző évek és a belföldi ágazat növekedésétől. Ennek oka is a járvánnyal van összefüggésben, ugyanis a kiutazási, tesztelési és karanténszabályok szigorú betartása és folyamatos változása kihívások elé állítja a külföldön munkát vállalókat.

A Pensum az idén is jelentős növekedést vár a munkaerő-kölcsönzési és -közvetítési ágazatban egyaránt, a külföldre irányuló közvetítési tevékenység azonban egyelőre csak kismértékű emelkedéssel számol. Az orosz–ukrán háború miatt a Pensum nem számít forgalom-visszaesésre az Ukrajnában kialakult helyzet és az ebből fakadó gazdasági nehézségek ellenére sem.

A társaság további növekedésének finanszírozása érdekében 2022-ben forrásbevonást tervez, mely akár a BÉT-en keresztül, nyilvános forrásbevonás útján is megtörténhet.

A vállalat részvényei az idén közel 13 százalékot gyengültek.