A Közép-afrikai Köztársaságban a jövőben törvényes fizetőeszközként elfogadják a kriptovalutát – közölte szerdán Obed Namsio, Faustin-Archange Touadéra államfő kabinetfőnöke.

Cryptocurrency,,Blockchain,And,Bitcoin,Concept.,Distributed,Ledger,Technology.,Fintech,,Financial
Fotó: Shutterstock

A tájékoztatást szerint az elnök a nap folyamán alá is írta az erről szóló törvényt, melyet az afrikai ország törvényhozása egyhangúlag szavazott meg. 

A Közép-afrikai Köztársaság ezzel Salvadort követően a világon másodikként, s az afrikai kontinensen elsőként ismerte el a bitcoint törvényes fizetőeszköznek.

A közép-amerikai Salvador tavaly ősszel döntött a bitcoin bevezetéséről. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ezt veszélyes lépésnek nevezte a pénzügyi stabilitás és integritás, valamint a felhasználók védelme szempontjából. 

Az intézkedés a Közép-afrikai Köztársaságot a legbátrabb és jövőbe látó országok közé helyezi

– jelentette ki ugyanakkor Namsio, akinek hazájában csaknem kilenc éve polgárháborús állapotok uralkodnak és az ENSZ humán fejlettségi mutatója tekintetében az utolsó előtti helyen áll.

Az eddigi fizetőeszközt, az afrikai valutaközösségi frankot a Közép-afrikai Köztársaságon kívül Egyenlítői-Guineában, Gabonban, Kamerunban, a Kongói Köztársaságban és Csádban is elfogadják.