Kedden tartotta évi rendes közgyűlését a Richter, a Magyar Telekom részvényesi összejövetelén látottnál jóval kevesebb izgalommal. 

Az elmúlt években gyakran kérdéses határozatképesség megvolt, ezúttal a részvényesek 50,9 százaléka képviseltette magát. Jelen volt több intézményi befektető, többek közt a Citibank és a BNP képviseletében. 

Felszólalásában Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke a 2021-es év kiemelt eseményei közé sorolta egyebek mellett a cariprazine hatóanyag sikeres klinikai tesztjeit a major depresszió indikációban. 

Ezen túl jelentős esemény volt a gyógyszergyártó életében az Evestra fogamzásgátló tapasz akvizíciója (263,5 millió dollárért), 

a terméket az Egyesült Államokon kívül a Richter értékesíti 2021-től.

Orbán Gábor vezérigazgató felidézte a tavalyi üzleti év legfontosabb eredményeit, a 2021-es év 140 milliárd forintos (konszolidált) adózott profittal zárult. A cariprazine-ról kiemelte, hogy hat év telt el a készítmény amerikai bevezetése óta, de ennek ellenére változatlanul ez a leggyorsabban növekvő antipszichotikum az Egyesült Államok piacán (Vraylar márkanéven). 2021-ben a készítmény 106 milliárd forint árbevételt (royalty-val együtt) hozott a Richternek.

Fotó: KALLUS GYÖRGY/VG

A 751 forintos egy részvényre jutó eredményből 225 forint volt az igazgatóság osztalékjavaslata. Orbán Gábor elmondta, a menedzsment célja, hogy egyensúly alakuljon ki a cash flow három része között: az osztalékfizetés mellett hasonló nagyságrend jusson akvizíciókra és beruházásokra (háromszor egyharmad rész). 

A mérleg alapján jelentős összeg, 850 milliárd forint halmozódott fel az eredménytartalékban.

A beszámolóval kapcsolatban részvényesi hozzászólás nem érkezett, a közgyűlést azt nagy többséggel elfogadta.

Fotó: KALLUS GYÖRGY/VG

Az anyavállalat nemzetgazdasági hozzájárulása tavaly 124 milliárd forint volt, ez tartalmazza az MNV-nek fizetett osztalékot, az adókat, a hazai beruházásokat és a kutatás-fejlesztési költéseket. A részvényesek megszavazták az osztalékfizetést is, így minden értékpapír után 225 forint jár. Ezzel a napirendi ponttal kapcsolatban viszont már érkezett hozzászólás: 

a Maecenas Alapítvány képviselője a Richter osztalékpolitika felülvizsgálatát kérte az igazgatóságtól, 

bízva a magasabb arányú kifizetésben (ismert, a nettó eredmény 25-40 százaléka az osztalékráta). Az alapítvány 10 százalékos tulajdonosi hányaddal rendelkezik, vagyis 4,2 milliárd forint osztalékra jogosultak. 

A közgyűlés határozata szerint az osztalékfizetés június 16-án kezdődik.

A társaság módosított javadalmazási politikájáról a levezető elnök a részvényesek véleménynyilvánítását kérte, itt már nem volt meg a korábbi napirendi pontoknál látott összhang, de a jelenlévő részvényesek kicsivel több mint fele igennel voksolt.