Recessziós szignálként értelmezi a Wall Street, hogy a tengerentúli kötvénypiacon a kétéves kincstárjegyek hozama a héten a 10 éves állampapírok hozama fölé emelkedett. A fordított hozamgörbe ugyanis gyakran a gazdasági visszaesés előjele. Márpedig a 2-10-es elmélet kitüntetett rövid hozama elérte a 2,44 százalékot, míg a hosszú oldalon 2,38 százalékos a jegyzés.

Tipikusan annak a jele, hogy rossz idők jönnek, s várható – mondta Steve Englander, a Standard Chartered Bank befektetési stratégája. Hozzátéve: normál esetben, minél tovább tart a visszafizetése, annál magasabb a kamatláb, mert a hosszabb futamidejű kölcsönzés nagyobb kockázattal jár.

A magas rövid távú kamatlábat a Fed kamatemelésére vonatkozó várakozások vezérlik, míg a hosszú távú kamatlábat a recesszióra vonatkozó várakozások befolyásolják. A befektetői logika most azt súgja: a piac arra számít, hogy a Fed rövid távon annyira felnyomja a kamatlábakat, hogy leküzdje az inflációt, míg végül megszorítja a hiteleket, s ezzel recessziót okoz.

Fotó: Brooks Kraft


Egyelőre a Fed láthatóan nem tart a 2-10 szignáltól. A jegybankárok úgy érzik, van elég mozgásterük, hogy a következő hónapokban kamatot emeljenek, s az inflációt megfékezzék, mielőtt a szűk keresztmetszeteken elakadna a gazdasági fellendülés. 

Elemzők szerint a jövő év döntő lehet. Ha addig nem fékezi meg az inflációt a Fed, akkor könnyen recesszióba hajolhat az amerikai gazdaság.