A norvég Lime Petroleumnak értékesíti két északi-tengeri szénhidrogénmezőben meglévő részesedését a Mol, erről múlt csütörtökön állapodott meg a szingapúri többségi tulajdonban lévő vevő és a magyar olajcég helyi leányvállalata, a Mol Norge.

A Lime Petroleum 91,65 százalékát birtokló Rex International bejelentése alapján a szóban forgó eszközök az Északi-tenger mélyén fekvő PL820S- és a PL 820SB-licenceket érintik, melyekben a Molnak egyaránt 40 százalékos részesedése van, és amelyeken az operátori feladatokat is ellátja.

A koncessziók a Balder-mező közvetlen közelében elhelyezkedő Irving és az Evra lelőhelyeket is magukban foglalják, ahol pár éve bukkant olajra és gázra a Mol-leány, és ahol tavaly végezték el az első értékelő fúrásokat. 

A Norvég Kőolaj-igazgatóság becslései szerint a két eszköz összesen 1,82 millió standard köbméter – mintegy 11,45 millió hordóegyenértéknek megfelelő – kitermelhető olajat rejthet.

A szabályozói jóváhagyáshoz kötött tranzakcióval az operátori jogok is a Lime Petroleumhoz kerülnek, amely három partnerrel osztozhat az eszközökön. A Pandion Energy 40, a Wintershall Dea és a Lundin Norway pedig 10-10 százalékos részesedéssel rendelkezik a mezőkön.

Fotó: EWAN BOOTMAN / AFP

Ezzel tehát folytatja kivonulását a térségből a magyar társaság, amely március végén talált vevőt az Egyesült Királyságban lévő teljes upstream portfóliójára. A Waldorf Production Limited 305 millió euróért veszi át az eladásra bocsátott tengeri eszközöket, a többi között a Catcher-mező 20, a Scolty & Crathes 50, valamint a Scott-mező 21,8 százalékos részesedését, számos más licencben meglévő tulajdonjogok mellett. A szerződés jövőbeni feltételekhez kötött kifizetést is tartalmaz, amely főként az olajárak alakulásától függ a 2022–25 közötti időszakban. A várhatóan a második fél évben záruló tranzakció eredményeként a Mol 350 millió dollár céltartalékot vezethet ki könyveiből.

Azt, hogy a Mol az északi-tengeri érdekeltségeinek leépítésére készül, egy ideje már sejteni lehetett. 

Az Upstream Online olajipari szakportál az ügyletre rálátó forrásaira hivatkozva tavaly novemberben szellőztette meg az erre vonatkozó pletykákat, de ugyancsak az exit irányába mutatott az is, hogy a magyar vállalat tavaly júliusban, a tervezettnél fél évvel korábban felmondta a norvég partoknál lévő Transocean Barents mélytengeri olajfúrótorony bérlésére vonatkozó szerződést.

A Mol-csoport 2015-ben kezdte meg működését Norvégiában az Ithaca Petroleum Norge 100 százalékos tulajdonjogának megszerzésével