Norvég offshore termelőeszközeinek értékesítését tervezi a Mol, mivel a magyar olajtársaság feltáró és értékelő fúrásai kiábrándító eredményt hoztak – értesült az Upstream Online olajipari szakportál.

Az oslói lap ügyre rálátó forrásai szerint a Mol kiszállna a norvég partok közelében lévő mezőkből, melyeket hat évvel ezelőtt vásárolt meg a kanadai Ithaca Energytől.

A tervezett értékesítés tizennégy blokkot érint, melyek közül háromban operátori tevékenységet is ellát a Mol. A magyar vállalat három kutatófúrása is eredménytelenül zárult a Mandal High régióban, mivel ezek közül egy sem igazolta kereskedelmi mennyiségű szénhidrogénkészlet jelenlétét. 

A Mol helyi sajtósát költözés miatt már nem is érte el az oslói lap, a budapesti központból pedig csupán egy szűkszavú választ kapott, amely szerint „a Mol nem kommentálja a portfóliója jövőjére vonatkozó döntéseket”. Kérdéseinkkel lapunk is megkereste a céget, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Fotó: Equinor

Egy idei, PL617-es blokkban elvégzett, eredménytelen kutatófúrás után a norvég lapnak korábban ugyanakkor azt nyilatkozta Berislav Gaso, a Mol kutatás- és termelésüzletágának vezetője, hogy nem terveznek további fúrásokat az adott licencen.

A Mol számára ugyan biztatóan indultak az Evra és Irving mezőkön végzett fúrások, ám a kitermelhető készletekre vonatkozó tartalékbecsléseket végül csökkenteni kényszerült, miután az értékelő fúrások sikertelennek bizonyultak.

Egy sikertelen északi-tengeri fúrásról a VG is beszámolt a nyáron, ahogyan arról is, hogy a Mol már júliusban felmondta az eredetileg 2021 végéig szóló szerződését a Transocean Barents mélytengeri olajfúrótorony bérlésére, ami mögött vélhetően ugyancsak a nem kielégítő eredményt hozó kutatási kampány állhat. Öt ilyen kísérleti fúrásból egyébként jellemzően csupán egy jár sikerrel – érzékeltette korábban lapunknak a kutatási tevékenység nehézségeit Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari szakértője.