Továbbra is vételre ajánlja az Equilor az Opus részvényeit, mégpedig változatlanul 353 forintos céláron, amely a papírok szerdai, 223 forintos tőzsdei záróárához mérten közel 60 százalékos felértékelődési potenciált jelez.

Tavaly 17,1 milliárd forintos működési eredmény ért el a cég az előző évi 1 milliárdos mínusz után, míg az adózás utáni eredmény 41,7 milliárdra ugrott a 2020-as 6,2 milliárdos veszteségről – írja az elemzőcég a vállalatról készült, szerdán közzétett elemzésében.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A Török Lajos vezető elemző szerint az elsősorban az ipari szegmensnek köszönhető nagyszerű teljesítményt a költségemelkedések által sújtott mezőgazdasági divízió vesztesége fékezte némileg. A turisztikai ágazat sem termelt nyereséget, még a sikeres költségcsökkentés dacára sem. Az új energia-üzletág ellenben jelentős hasznot hozott, bár a területet nem konszolidálták a tavalyi év egészére nézvést. A csoport adózás utáni konszolidált eredményét számottevően javította a Mészáros Építőipari Holding is.

Az Opus bevételei 35,1, míg működési költségei csupán 27 százalékkal gyarapodtak. Az energiaszegmens nélkül a bevételek növekedése 9 százalékos lett volna, amivel 5 százalékos kiadásnövekedés párosult volna. A mezőgazdasági és a turisztikai operáció bevételei is jelentősen nőttek.

A bevételek megoszlása – véli az elemző – azt mutatja, hogy a koronavírus-járvány nagyobb hatással volt a cég 2021-es működésére, mint a 2020-asra, hiszen tavaly az iparági szegmens hozzájárulása 50 százalékra emelkedett az összbevételen belül, miközben a pandémiának inkább kitett turizmus mindössze 6 százalék erejéig részesült belőle. A mezőgazdaság a bevételek 26, az energia-üzletág pedig a 19 százalékát hozta.