A kriptopénzek erősen spekulatív eszközök, ezért az ezekbe befektetőknek több védelemre van szükségük, különben elveszíthetik a piacokba vetett bizalmukat – mondta hétfőn Gary Gensler, az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet elnöke (SEC) a pénzügyi hatóságok éves washingtoni konferenciáján.

esés esik Falling bitcoin on fire on a black background
Fotó: Shutterstock

Általában a kriptovalutákat vásárló emberek nem kapják meg azt a tájékoztatást, amelyet a többi befektető igen. Például arról, hogy az általuk használt kereskedési platform valójában ellenük kereskedik-e, vagy hogy a tulajdonukba kerülnek-e a digitális pénztárcában tárolt eszközök – emelte ki Gensler.

„A befektetők persze szabadon dönthetnek a kockázatvállalásról, de teljes és tisztességes tájékoztatást kell nekik nyújtani, és nem szabad őket átejteni.”

Észrevételeit a TerraUSD, egy úgynevezett stabil coin – melynek árfolyamát korábban a dollárhoz kötötték – múlt heti látványos zuhanása után tette.

A összeomlása a többi kriptovalutát is megborította, ami még hétfőn is folytatódott, mivel a bitcoinnal ismét 30 ezer dollár, azaz messze a november 10-i 69 ezres rekordára alatt kereskedtek.

Bár a kriptopiacokat decentralizáltnak gondolják, a valóság az, hogy a legtöbb tevékenység egy maroknyi kereskedési platformon zajlik, amelyeknek a tokenkibocsátókkal egyetemben együtt kell működniük a SEC-vel – tette hozzá Gensler, aki rámutatott, hogy ezen a területen nincsenek jelen az olyan alapvető piaci alapelvek, mint a csalás vagy a manipuláció elleni küzdelem, annak biztosítása, hogy ne legyenek előre vásárlások (az olyan vétel, amikor a bróker a nagy tételű megbízást látva előbb magának vásárol be az eszközből), hogy a megbízási könyv valós és ne kitalált legyen.

Gensler szerint a SEC továbbra is „zsaru lesz a pályán”, miközben együttműködik az árutőzsdei határidős kereskedési bizottsággal is annak érdekében, hogy minden kriptovalutát elérjenek.

„Itt még sok a tennivaló, de addig is a befektetők védelme hézagos” – fejezte be beszédét Gensler.