A WeWork története nem igazán nevezhető sikersztorinak, ám a társalapító Adam Neumann számára azért végül mégsem alakultak annyira rosszul a dolgok: noha le kellett mondania a vezérigazgatói címről, és el kellett hagynia a céget, nem üres kézzel távozott végül. Az üzletember ezt követően hosszú időre eltűnt a nyilvánosságból, ám azóta ismét előkerült, most épp a 70 millió dolláros finanszírozáshoz jutó Flowcarbon támogatójaként – írja a Reuters.

A vállalat a karbonkibocsátási kvóták kereskedelmét kívánja a segítségével leegyszerűsíteni, illetve a piacot likvidebbé tenni, mondván az egyre növekvő kereslet ellenére azok piaca továbbra is homályos, töredezett és átláthatatlan. Ezt oldaná meg a Flowcarbon, mely 

a különböző, karbonkibocsátást ellensúlyozó beruházások krediteit helyezné a blokkláncra és adná el formájában.

1236030336 Miguel McKelvey, center left, and Adam Neumann, co-founders of WeWork, during a group photograph at an event on the sidelines of the company's trading debut in New York, U.S., on Thursday, Oct. 21, 2021. As WeWork completes its second attempt to go public, this time through a SPAC valuing the combined company at $9 billion, Neumann's name is peppered 197 times throughout the business combination filing, even though he's no longer an employee or board member. Photographer: Angus Mordant/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Angus Mordant / Bloomberg via Getty Images

A mostani finanszírozási kört Marc Andreessen és Ben Horowitz híres kockázati tőkebefektető vállalata az a16z (vagy Andreessen Horowitz) vezette, mely az utóbbi időszakban különösen szívesen ad pénzt kriptoprojektekre, de a befektetők között megtalálható a General Catalyst és a Samsung Next is. Ezen a módon 32 millió dollárhoz jutott a vállalkozás, mely további 38 millió dollárt szerzett tokenek eladásával is.

A cég által kínált szolgáltatások között megtalálható a kibocsátási lehetőségek nyugdíjazása – hasonlóan a más blokkláncokon történő tokenek elégetéséhez – valamint kicsomagolása is, mely 

lehetővé teszi, hogy azokat a blokkláncról eltávolítva, azon kívül értékesítsék a tulajdonosok.

Noha a vállalkozás céljai dicséretesek, a választott eszköz és a célok között feszül némi ellentét, hiszen egyelőre a cég honlapja szerint a Flowcarbon az Ethereum szélsőségesen környezetszennyező blokkláncán található, mely az ígéretek szerint azonban hamarosan áttérhet kevésbé környezetpusztító megoldásokra.

Adam Neumann személye sem feltétlenül jó előjel: noha az üzletembert sosem ítélték el bűncselekményért, a róla készült sorozat eléggé egyértelműen szélhámosként mutatja be karakterét.

A Világbank keddi közlése szerint világszerte mintegy 84 milliárd dollárnyi bevételt jelentett az országok számára 2021-ben a kibocsátási engedélyek piacra dobása, ez 60 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.