Az orosz–ukrán háború okozta kezdeti pánik után márciusban visszapattant a hazai befektetési alapok vagyona. A kezelt állomány 1,7 százalékkal, 10 374 milliárd forintra emelkedett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. 

A mintegy 170 milliárd forintos állománybővüléshez közel fele-fele arányban járult hozzá a tőkebeáramlás és a felpattanó piaci hozamok. Előbbi 82, utóbbi 85 milliárddal támogatta a növekedést. A devizahatás ezúttal nem volt számottevő – mindössze hárommilliárd forintos pluszt jelentett –, a nagyobb hóközi kilengések ellenére ugyanis márciusban lényegében stagnált az euró-forint árfolyam.

BEF-alapok, részvények, növekedés Businessman hand kéz rámutat pointing finger to növekedés growth sikeres success pénzügyi finance üzlet business chart of metaverse metaverzum technology financial graph investment analízis diagram on analysis stock market tőzsde  background with digital economy exchange.
Fotó: Shutterstock

A szektort ezúttal a részvényalapok vitték a hátukon, a kockázatos eszközkategória mérete egyetlen hónap alatt nyolc százalékkal hízott, nagyobb részben a 161 milliárd forintos tőkebeáramlásnak köszönhetően, amihez a tőzsdei árfolyammozgások további 70 milliárdot tettek hozzá. Mindezek révén a részvényalapok összvagyona soha nem látott szintre, 3151 milliárd forintra ugrott. Szerény mértékben nőtt még az ingatlanalapok eszközértéke is, igaz, ehhez a piaci hozamoknak kellett ellensúlyozniuk a 14 milliárdos tőkekivonást.

A többféle eszközből válogató vegyes alapoknál ellaposodtak a hozamok, a befektetők viszont 31 milliárd forintot vettek ki az itt fialtatott pénzükből, így a harmadik legnagyobb termékkategóriánál bő egyszázalékos vagyoncsökkenést regisztrálhattak. A kötvényalapokból ugyan csak néhány milliárd forint tőke távozott, a hozamok itt különösen kedvezőtlenül alakultak, így 1,4 százalékos mínusszal zárták a hónapot. A származtatott alapok két százalék feletti, az előzőeknél jóval csekélyebb méretű garantált alapok pedig közel 16 százalékos vagyonvesztést könyvelhettek el.

Az első negyedév mérlege a fentiekkel együtt sem kedvező. A márciusi visszaemelkedés dacára a tavaly év végén beállított mindenkori csúcsról fél százalékkal ereszkedett az összvagyon, az egyes terméktípusok közül pedig csupán a két legnagyobb, a részvény- és az ingatlanalapok tudnak bővülést felmutatni. Előbbiek mintegy 140 milliárd forinttal – 4,6 százalékkal – gyarapították vagyonukat, míg az ingatlanalapoknál bő másfél százalékos – 41 milliárdos – volt az emelkedés. Az ugyancsak méretesebb kategóriát képviselő kötvény- és vegyes alapok ezzel szemben közel hat, illetve bő négy százalékkal zsugorodtak, de hasonló mértékű visszaesést könyvelhettek el a származtatott alapok is.