A és a különböző kriptovaluták jelentős veszteségeket szenvedtek a hétvégén, miután a digitális eszközök piacán óriási dráma zajlott le az elmúlt napokban.

Az események hátterében a harmadik legnagyobb stabilcoin, a dollárhoz kötött TerraUSD (UST) és az azt fedező eszközök közötti kapcsolat megszűnése állhat. Szemben más hasonló eszközökkel, az UST egy decentralizált, algoritmikus stabilcoin, ahol 

az eszköz mögötti fedezetet teljes egészében más kriptók biztosították, 

elsősorban a protokollhoz tartozó Luna nevet viselő kriptozseton.

A dél-koreai Do Kwon által megalkotott protokoll mögött azonban elméletileg 10 milliárd dollárnyi bitcoin is állhatott korábban, legalábbis ha hihetünk az eszköz megalkotójának.

Az események mindenesetre egészen hasonlóan játszódtak le a kriptovaluták területén is, mint ahogyan egy hagyományos dollárhoz kötött fejlődő piaci deviza veszti el a mankóját és képtelen megőrizni a megszabott árfolyamot. A paritás visszanyerése érdekében mindenesetre az UST kincstára kénytelen volt piacra önteni a tartalékaiból, ám ez az eladói nyomás az egész kriptopiacot lefelé lökte.

Do Kwon, co-founder and chief executive officer of Terraform Labs, in the company's office in Seoul, South Korea, on Thursday, April 14, 2022. Kwon is counting on the oldest cryptocurrency as a backstop for his stablecoin, which some critics liken to a ginormous Ponzi scheme. Photographer: Woohae Cho/Bloomberg via Getty Images 1240079620
Do Kwon: Zseni vagy szélhámos?
Fotó: Woohae Cho / Bloomberg via Getty Images

Az UST egyik fő felhasználási területe egyébként a hozamtermesztés volt, melynek piramisjátékra emlékeztető voltát a Bloombergnek nyilatkozó Sam Bankman-Fried, az FTX nevű kriptotőzsde alapítója is elismerte. Az interjú során egyébként az UST és a Luna kapcsolata is felmerült, bár akkor nem kapott annyira jelentős figyelmet. Mindenesetre az örökmozgóhoz hasonlított, pénzügyi és programalapú megoldás kapcsán Bankman-Fried szimpátiáját fejezte ki, és szerinte azok hasznosak is lehetnek, de elmondta azt is, hogy ha valami mögött a fedezet egy volatilis eszköz, akkor nagy piaci mozgások esetén egyértelmű, hogy mi lesz a vége. 

Az UST legfőbb felhasználási területe egyébként szintén egy olyan lehetőség volt, mely szerint azon évi 20 százalékos hozamot lehetett nyerni.

Mindenesetre a Luna óriási zuhanásával – 85 dollár fölötti értékről egészen 26 dollárig – induló folyamat eredményeként 

az UST elvesztette a dollárhoz kötött értékét, rohamot váltva ki az eszköztől szabadulni vágyó tulajdonosok körében, így inkább eltávolodva a hivatalos árfolyamtól, 69 centig esett.

Némiképp hasonlóan a hagyományos piacokhoz, a zuhanást csak az állította meg, hogy a legnagyobb kriptotőzsde, a Binance úgy döntött, megszünteti a Luna- és az UST-visszavonásokat a felületéről. Ekkor ugyan a Luna és az UST tudott valamennyit erősödni, de az 1 dolláros szintet mégsem sikerült ismét elérni. Az árfolyamok stabilizálása érdekében a legnagyobb stabilcoin, a Tether (USDT) is igyekezett további likviditást pumpálni a piacokra, mintegy 1 milliárd dollár értékben kibocsátva új likviditást.

Ez arra elegendő is volt, hogy a bitcoin árfolyama visszatérjen a 30 ezer dolláros szint fölé, de a teljes kriptopiac így is komoly veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni az elmúlt napok során, ezen eszközök teljes piaci kapitalizációja így már csak a csúcson mért 3000 milliárdnál magasabb értéknek kevesebb mint a fele a cikk születésének idején.

Noha korábban már történtek olyan események, amikor egy hasonló eszköz elvesztette paritását a dollárral, azok nem bizonyultak ennyire tartósnak. 

Mindenesetre noha az UST már nem ér darabonként 1 dollárt, annak értéke még mindig nagyobb, mint a mögötte álló fedezetként szolgáló Lunáé, 

és már nem is a harmadik, hanem csak a negyedik legnagyobb stabilcoin a piacon.

Ez azonban még így is figyelemre méltó, tekintve, hogy a kártyavárként összeomló eszköz elméletileg még mindig sok milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik. Az amerikai értékpapír-felügyelet mindenesetre a múlt héten jelentette be, hogy a kriptókkal kapcsolatos részlegébe új munkatársakat vesz fel, nekik könnyen lehet, hogy sok feladatuk lesz, még ha Do Kwon nem is amerikai állampolgár.

Az pedig ismét bebizonyosodni látszik, hogy amikor úgy ígérnek a szokásosnál jóval magasabb – ebben az esetben évi 20 százalék – biztos hozamot, akkor könnyen lehet, hogy az alapok nem sziklára, hanem futóhomokra épülnek. Ugyanakkor a piac koncentráltságának miatt 

a Binance és a Tether akciója végül meg tudta állítani, sőt vissza is tudta fordítani a zuhanást, 

így az UST is már 69 helyett 90 centért kapható és adható.

Az államilag támogatott kripto fő szószólója, Nayib Bukele mindenesetre élt a zuhanás nyújtotta lehetőséggel, és további bitcoinokat vásárolt, és mint írja, noha az árfolyamok stabilizálódása óta azokat már profitért el is adhatná, ezt természetesen nem fogja megtenni. A salvadori elnök korábbi üzletei azonban nincsenek a pozitív tartományban.

Azt, hogy a mostanában a világgazdaságot érintő monetáris szigorítás végére a közel 20 ezer kriptodevizából mennyi marad meg, még nem lehet tudni, mindenesetre a pénzbőség eltűnése valószínűleg nem segíti az árfolyamok további száguldását. 

 

Címlapkép: Shutterstock