Felfüggesztette a SET Group Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését és 6 millió forint értékben felügyeleti bírságot is kiszabott a 2021-es pénzügyi évről készített éves jelentés elmulasztása miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). 

A jegybank célvizsgálatot is folytat a kibocsátónál a tájékoztatási kötelezettség elmulasztása miatt, valamint a közelmúltban feljelentést is tett.

Az MNB mint a tőzsdei kibocsátók felügyeleti szerve megvizsgálta, hogy a piaci szereplők közzétették-e a tőkepiaci törvénynek megfelelően április 30-ig a 2021. pénzügyi évről készített éves jelentésüket. A határidő elmulasztása minden alkalommal felügyeleti intézkedést eredményez a kibocsátóval szemben.

bírság büntetés piros lap Telekom Red card hand business concept pop art retro vector. Violation of the ban
Fotó: Shutterstock

A vizsgálat során kiderült, hogy  a SET Group Nyrt. (SET Group) mostanáig nem tette közzé éves jelentését. A nyilvánosan hozzáférhető információk szerint ez azért nem történt meg, mert a cég éves beszámolójáról döntő közgyűlés nem volt határozatképes. Ugyanakkor az éves rendes közgyűlések időpontjának kiválasztása kapcsán 

a jegybank már 2018-ban kiadott vezetői körlevelében figyelmeztette a tőzsdei cégeket arra, hogy ezen időpontok kiválasztását úgy érdemes megtenni, hogy a közgyűlés határozatképtelensége esetén a megismételt közgyűlés is még időben el tudja fogadni a vállalat éves és – szükség esetén – a konszolidált éves beszámolóját.

Fotó: Kallus György

Az MNB tehát korábbi gyakorlatának megfelelően a mai naptól felfüggesztette a vállalat részvényeinek kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén mindaddig, amíg nem készül el a jogszabályoknak mindenben megfelelő éves jelentés, valamint 6 millió forintos felügyeleti bírságot is kiszabott a társaságra. Mindez megakadályozza azt, hogy a friss pénzügyi adatok hiányában kialakuló információhiányos időszakban nem kellően megalapozott befektetési döntések szülessenek a SET Group-részvények kapcsán.

A jegybank ezzel párhuzamosan célvizsgálatot is folytat a SET Groupnál, azt kutatva, hogy a kibocsátó a tevékenysége során mindenkor megfelelt-e a tájékoztatási kötelezettség teljesítésére vonatkozó jogszabályi előírásoknak. 

Továbbá az MNB csalás és a számvitel rendjének megsértése miatt feljelentést is tett 

a vállalat tevékenységéről rendelkezésére álló adatokra alapozva.

A szabályozott piacon forgó értékpapírok kibocsátói elé a jogalkotó magas szintű tájékoztatási kötelezettségeket állít, és a nyilvánosságra hozott információkat a jegybank folyamatosan vizsgálja, szükség esetén további adatokat is bekér.

Ha az MNB ellenőrzése során a közzétételi, tájékoztatási előírások megsértését tapasztalja, úgy következetesen fellép annak mielőbbi megszüntetése érdekében. A jegybank a korábbi években, így pédául 2018-ban és 2020-ban is ennek megfelelően hozott intézkedéseket az éves jelentésük közzétételét elmulasztó kibocsátókkal szemben.