Stuart Kirk a HSBC felelős befektetési osztályának vezetőjeként keltett botrány a múlt héten, amikor a Financial Times konferenciáján arról beszélt, hogy a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak túlzottak.

Kit érdekel, hogy 100 év múlva Miami 6 méterrel a víz alá kerül? Amszterdam már régóta 6 méterrel a vízszint alatt van és mégis egész jó hely

– fogalmazott a bankár, akinek kijelentései miatt a HSBC magyarázkodni kényszerült. Ugyanakkor a pénzügyi szektort megosztották Kirk szavai és sokak adtak igazat neki, és sokan beszélnek arról is, hogy az ESG valójában csak egy marketing szöveg, valójában annak kevés alapja van és torzítja a tőkeallokációt is.

1171148590 Miami Florida cityscape skyline with concept of sea level rise and major flooding from warming or hurricane damage
Fotó: BackyardProduction / Getty Images

Az annyira azért valójában nem vitatott gondolatokat megfogalmazó Kirk véleményét visszhangozza például az olajipar, mely az alacsony tőkeberuházásokat igyekszik a túlzott zöldítés számlájára írni a szektort elmúlt években jellemző alacsony nyereségek helyett. A Bloomberg becslései szerint míg 2021-ben mintegy 120 milliárd dollár áramlott ESG befektetésekbe, míg ugyanabban az évben az olaj és gáz szektor tőkebefektetései elérték a 942 milliárd dollárt a Mordor Intelligence adatai szerint.

Azonban az ESG definíciójának képlékenysége miatt nehéz pontos képet kapni, így a Morningstar szerint mintegy 2770 milliárd dollárnyi eszközt kezeltek fenntartható alapok, ráadásul a kezelt értéke és az évenkénti befektetések összegét nem is biztos, hogy szerencsés összehasonlítani, hiszen az egyik mutató felhalmozott vagyont, a másik pedig áramlást jelöl.

A Kirk által felvetett 

másik kérdés, mely szerint a klímaváltozás pénzügyi szempontból nem hordoz magában kockázatokat mindenesetre szintén vitatható, 

legyen szó akár a hitelek megtérülését befolyásoló szabályozói kockázatról vagy az egyre szaporodó természeti csapások által okozott károkról, vagy épp a mezőgazdasági hozamokat alapvetően befolyásoló időjárási változásokról. 

Ugyanakkor az ezzel kapcsolatos kockázatok számítását elváró jegybankokkal szemben a renegát bankár számos szövetségest találhat a különböző eszközkezelők körében, akik szintén túlzottnak látják az ezzel kapcsolatos bürokratikus terheket.

Hiába azonban a kollégái részéről érkező támogatás, Kirk-öt egyelőre a HSBC felfüggesztette pozíciójából, hogy mi lesz a későbbi sorsa, azt egyelőre nem tudni.