Az amerikai tőzsdék emelkedtek pénteken, miután a kínai központi bank váratlanul csökkentette az irányadó kamatlábat, hogy fellendítse gazdaságát. Bár a főbb indexek továbbra is veszteségesek a héten.

Az S&P 500 0,3 százalékot emelkedett, a Nasdaq Composite szintén 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Dow Jones ipari átlag 0,2 százalékkal nőtt.

A tengerentúli részvénypiacokat eladói nyomás alatt tartják az amerikai és a globális gazdaság egészségével kapcsolatos aggodalmak. A technológiai részvények ugyan erősen kezdték a hetet, de az elmúlt napokban beomlott a piac. 

Fotó: AFP

A befektetők attól tartanak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed túl messzire megy az elleni harcban, s lefagyasztja a gazdaságot. Tovább felhőzte a hangulatot a Target és a Walmart riportja, mindkét kereskedő lánc zsugorodó profitmarzsra figyelmeztetett, s a héten olyan napon belüli zuhanást produkáltak, amire az 1987-es fekete hétfő óta nem volt példa.

Meg kell győzni a piacokat arról, hogy a Fed kamatemelési ciklusának végén lehetséges a puha landolás mondta Arun Sai, a Pictet Asset Management multiasset stratégája, utalva a Fed azon céljára, hogy eléggé lelassítsa a gazdaságot ahhoz, hogy megfékezze az inflációt, de nem annyira, hogy recessziót okozzon.