Tovább zakatol az amerikai technológiai szektor konszolidációja, az idei tőzsdei lejtmenet dacára vagy talán éppen a csökkenő árfolyamokat kihasználva, egyre-másra jelentik be az akvizíciókat a jövőipar vezető cégei.

Broadcom VMWare 871298964 Pedestrians walk past signage displayed outside of Broadcom Ltd. headquarters in Irvine, California, U.S., on Monday, Nov. 6, 2017. Broadcom Ltd. and its advisers are gearing up for a proxy battle, making an appeal directly to shareholders, should Qualcomm Inc. reject its $105 billion takeover offer, according to a person with knowledge of the matter. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Patrick T. Fallon / Bloomberg via Getty Images

Hétfő reggel a Broadcom csipgyártó hozta lázba a befektetőket, hiszen a Bloomberg piaci forrásból arról értesült, hogy a cég malajziai-amerikai tulajdonosa tárgyalásokat kezdett a 40 milliárd dolláros tőzsdei kapitalizációval rendelkező, ám a Financial Times szerint legalább 50 milliárd dollárt érő VMware felvásárlásáró, amely céget már jó ideje a felhőalapú számítástechnikai iparág egyik legfontosabb vállalatának tartják. Szolgáltatásait nagyvállalatok használják privát és nyilvános felhőhálózataik, valamint az adatközpontok kezelésére.

A tranzakcióval tovább terebélyesedne a Broadcom tevékenysége, a félvezetők gyártása mellett a vállalati szoftverek piacán is erősebben megvethetné a lábát, miután az elmúlt években 18,9 milliárd dollárért már megvásárolta a szintén ebben a szegmensben működő (B2B) CA Technologies-t és 10,7 milliárd dollárért a Symantec Corp. kiberbiztonsági részlegét.

Ha az ügylet létrejönne, valóságos pénzeső árasztaná el a személyi számítógépek és laptopok gyártásából már különben is többszörös milliárdossá vált Michael Dellt, a Dell Technologies alapító-elnökét. A jelenleg a VMware elnöki tisztségét is betöltő Dell ugyanis 2016-ban a Silver Lake magántőke-befektető céggel karöltve szerezte meg a vállalatot az EMC technológiai holding 67 milliárd dolláros felvásárlása során, és a Reuters szerint a mai napig megtartott belőle közvetlen tulajdonosként 40 százalékot.

Ez volt amúgy a technológiai cégek történetében az egyik legnagyobb akvizíció, amelyet nagyrészt a VMware-re felvett több mint 50 milliárd dolláros kölcsönnel finanszíroztak. A Broadcomban is tulajdonos Silver Lake részesedése a felhőszolgáltatóban jelenleg mintegy 10 százalék.

Hock Tan, a Broadcomot vezető malajziai-amerikai milliárdos már évek óta vadászik egy újabb szoftverüzletre, miután a csipgyártó Qualcomm felvásárlására tett kísérletét 2018-ban Donald Trump akkori amerikai elnök nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva blokkolta. Az önmagát korábban a csipipar első számú felvásárlójaként pozicionáló Tan ezt követően kénytelen volt új vadászterületet keresni, hiszen világossá vált számára, hogy a szűkebb ágazatban a versenytársak és a szabályozó hatóságok ellenállása miatt egyszerűen semmi esélye sincs a terjeszkedésre.

A Broadcom és a VMware fúziós híre a befektetők figyelmét ismételten a technológiai cégek rendkívül aktív tranzakciós piacára irányította, amely az inflációval kapcsolatos félelmek és a Fed kamatemelései dacára szemernyit sem lassított.

A Thoma Bravo magántőke-befektető cég idén két nagy technológiai felvásárlásról állapodott meg, az Elliott Management aktivista befektető pedig a Nielsen és a Citrix privatizációját vezényelte le. Közben a Microsoft az ActivisionBlizzard videójáték-gyártó vállalat januárban bejelentett 75 milliárd dolláros felvásárlásának befejezésén dolgozik.

A hírre a Broadcom részvényei az amerikai tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben több mint 4 százalékkal, 520 dollár alá estek, a VMware papírjai viszont több mint 20 százalékkal, 115 dollár fölé lőttek ki. Utóbbira ráfért már a trendforduló, hiszen a pénteki 96 dollár körüli záróár a 2019-es csúcsát 50 százalékkal, év eleji értékét pedig 20 százalékkal múlta alul. A Financial Times szerint ugyanakkor éppen ez az értékvesztés teszi lehetővé a megállapodást.