A Fednek hamarabb kellett volna kamatot emelnie, de látni kell, hogy az megfékezése recesszióhoz vezethet – mondta szerdán a Bloomberg TV-nek Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója.

(FILES) This file photo taken on June 29, 2021 shows JP Morgan Chase CEO Jamie Dimon attending the inauguration of the new French headquarters of US bank JP Morgan in Paris. - Hong Kong's leader on November 16, 2021 defended allowing the head of JP Morgan Chase to skip a three-week Covid quarantine imposed on most other visitors, saying he worked for "a very big bank". (Photo by Michel Euler / POOL / AFP)
Fotó: Michel Euler / AFP


"Kicsit elkéstünk, de ne feledjük, hogy két évvel ezelőtt még 15 százalékos volt a és még vakcina sem volt. Az embereknek mély lélegzetet kellene venniük, és esélyt adni a jegybanknak" – fűzte hozzá Dimon. "Minél hamarabb lépnek, annál jobb."

A JPMorgan első embere szerint a washingtoni kormányzatnak most a nemzetbiztonságra kell összpontosítania az ukrajnai háború miatt.

"A hidegháború visszatért" - mondta ki Dimon. "A globális energiaellátás bizonytalan... Ha az olaj 185 dollárra drágul, az hatalmas probléma lesz az emberek számára, és ez ellen mindent meg kell tennünk, amit csak tudunk, még ma. Több olajat és gázt kell kitermelni."

A bankvezér ugyanakkor nagyon valószínűtlennek tartja, hogy a Fed meg tudja szelídíteni az inflációt anélkül, hogy recessziót idézne elő.

A jó hír azonban az, hogy Dimon úgy véli, az amerikai gazdaság jelenleg "bivalyerős", a fogyasztók "remek formában" vannak.

Arra a kérdésre, hogy aggódik-e amiatt, hogy a Fed recessziót idéz elő, Dimon igenlő választ adott. Csak 33 százalékos esélyt lát arra, hogy a Fed képes lesz "puha leszállást" elérni, azaz az inflációt leküzdik, és eközben a gazdasági bővülés folytatódhat.

Ugyanilyen esélyt lát egy hat-kilenc hónapig tartó "enyhe recesszióra" is, hozzátéve, "sanszos, hogy ennél sokkal keményebb lesz az előttünk álló időszak".

A Fed "megpróbálja lelassítani a gazdaságot, hogy a 8 százalékos infláció idővel csökkenni kezdjen. A legjobbakat kívánom nekik" – fejezte be a beszélgetést Dimon.