Jelentős eredménynövekedést ért el a Duna House az első negyedévben – derül ki az ingatlanközvetítő csoport keddi piaczárás után közzétett időközi jelentéséből, amely első alkalommal ad számot az olaszországi akvizíció eredményeiről is.

A társaság tavaly decemberben szerzett 70 százalékos tulajdonrészt az Olaszország második legnagyobb hitelközvetítőjének számító HGroup cégcsoportban, a helyi leányvállalatok pedig már 2022 elején érdemi bővülést jelentettek a DH-nak. 

Duna House ingatlan iroda. foto: Vémi Zoltán 2018.03.22. dunahouse
Fotó: Vémi Zoltán/VG

A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett ingatlan- és pénzügyi közvetítő cégcsoport forgalma triplájára, közel nyolcmilliárd forintra ugrott az első három hónap során, miközben EBITDA-ja a tavalyi bő duplájára, 890 millió forintig gyarapodott. Ezzel egy negyedév alatt több EBITDA-t termelt, mint 2016-ban, az elsődleges részvénykibocsátás (IPO) évében összesen. 

A vállalatcsoport tisztított core adózott nyeresége 585 millió forint volt az időszakban, 70 százalékkal nagyobb, mint egy éve.

Az év elején már kirajzolódtak az immár négy országban jelen lévő csoport földrajzi diverzifikációjának előnyei. Az ingatlanközvetítői tevékenységek volumenei jelentősen növekedtek Magyarországon, a franchise volumenek negyedével, a saját iroda volumenek közel 80 százalékkal ugrottak. A lengyel leánycégek a kimagasló 2021-es növekedés után közel stagnáltak. Hitelközvetítésben a magyar közvetített volumenek egyszámjegyű növekedése mellett tartott ki a lengyel piacszerzés lendülete 54 százalékos bővüléssel.  A bevételek valamivel több mint felét az új, olasz operáció adta, az EBITDA és a profit nagyobb része viszont továbbra is Magyarországról származott.

2022-től már a fejlett európai piacon kell bizonyítanunk a régiós vezető szerepben szerzett tudásunkat, amely óriási lehetőséget ad a Duna House cégcsoport fejlődésére. Rövidtávon 100 millió eurós piaci kapitalizációt tűztünk ki magunk elé, míg 4-5 éves középtávon 150-200 millió eurós piaci kapitalizációval lennék elégedettek

 – mondta el Guy Dymschiz, a Duna House Group társalapítója és -vezérigazgatója.

A cégvezető hozzátette, szeretnék minden országban tovább növelni vezető szerepüket, amelyre a magasabb kamatkörnyezet jó lehetőséget kínál. Példaként hozta fel, hogy Olaszországban az első negyedévben tapasztalt 25 százalék körüli hitelpiaci csökkenés ellenére nőni tudott a DH.

Ami a kilátásokat illeti, bár az emelkedő hitelkamatok és az általános makrokörnyezet miatt több kihívással kell a csoportnak megküzdenie, a menedzsment úgy látja, hogy képes tartani a vezetői előrejelzésben közzétett 2022-es várakozásait. Ennek megfelelően az EBITDA idén a 3,16–5,05 milliárd forintos sávba érkezhet meg a tavalyi 2,4 milliárd után, míg az adózott eredmény 1,8 milliárdról 1,88–3,33 milliárd forintra emelkedhet.