Hiába szólította fel a pekingi vezetés a kínai cégeket, hogy álljanak ellen a tengerentúli kényszernek. A nagy kínai technológiai cégek különösebb bejelentés nélkül korlátozzák az oroszországi szállításokat. Így a személyi számítógépeket gyártó Lenovo Group és az okostelefonok piacán működő Xiaomi is. 
Ezzel szemben az SZ DJI Technology fogyasztói drónokat gyártó óriáscég bejelentette üzleti tevékenységének felfüggesztését Oroszországban és Ukrajnában.

Xiaomi Ecosystem At MWC Barcelona 2022
Fotó: Joan Cros / NurPhoto / AFP

Kínai technológiai termékek oroszországi exportja márciusban meredeken csökkent februárhoz képest, a laptopok szállítása több mint 40 százalékkal, az okostelefonok közel kétharmadával, a távközlési bázisállomások exportja pedig 98 százalékkal zuhant a legfrissebb rendelkezésre álló kínai kormányzati kereskedelmi adatok szerint. 

A Wall Street Journal szerint a kínai cégeknek beszállító amerikai chipgyártók kényszerítik a partnercégeket, hogy tartsák be a szankciós szabályokat, s biztosítsák, hogy félvezetők ne kerülhessenek harmadik féltől származó árukba, amelyeket Oroszországba szállítanak.