Az Europol leginkább keresett személyeket bemutató listájára került a OneCoin nevet viselő alapítója, Ruja Ignatova – írja a Bloomberg. A rendőri szerv honlapja szerint a kriptokirálynő néven is ismert csaló értéktelen eszközöket kínált és értékesített befektetők számára.

Ruja Ignatova OneCoin
Fotó: OneCoin, Facebook

Noha a vádak szerint Ignatova több milliárd euróval rövidítette meg áldozatait, az Europol által kínált nyomravezetői díj mindössze 5 ezer euró. A multilevel marketing rendszerben működő OneCoin állítása szerint mintegy 3 millió taggal rendelkezett és 2014 negyedik és 2016 harmadik negyedéve között 3,4 milliárd eurós bevételt hozott össze. Az új tagok toborzásáért jutalék járt.

Az eseményekről a BBC nagy sikerű podkasztot is készített The Missing Cryptoqueen (Az eltűnt kriptokirálynő) címmel. Testvére, Konstantin Ignatov követte a vezetői székben 2018 közepén, ő csalás és pénzmosás vádjával kapcsolatban bűnösnek vallotta magát.

A Decrypt információi szerint Ignatova mintegy 5 milliárd euróval rövidítette meg a befektetőket, utoljára akkor látták, amikor 2017-ben felszállt egy Athénba tartó repülőgépre.

Az amerikai ügyészek 2019-es vádirata szerint a OneCoin, amelynek Ignatova egykor több mint 3 millió felhasználóval rendelkezik világszerte, valójában többszintű piactérként működött, amely tagdíjat fizetett mások toborzásáért.

Az FBI és a szövetségi ügyészség piramisrendszerben elkövetett csalással vádolta meg az OneCoin kriptovalután alapuló nemzetközi fizetési rendszer bolgár megalkotóit, amely szerintük több mint 4 milliárd dolláros kárt okozhatott a befektetőknek szerte a világon. A OneCoin ellen 2016 óta folyik vizsgálat Kínában és Indiában is, és számos szabályozó figyelmeztetést adtak ki a működése ellen.

Ruja Ignatova 2014-ben hozta létre a OneCoint Szófiában, és vezette a szervezetet, amely 2017 októberében megszűnt. Testvére, Konstantin Ignatov vette át a helyét a szervezet élén. Konstantint z Egyesült Államokban tartóztatták le, ahol tavaly novemberben bűnösnek vallotta magát csalásban és pénzmosásban. Várhatóan ebben a hónapban ítélik el.