Az euróövezet az ukrajnai háborúból eredő párhuzamos gazdasági sokkokkal, valamint a konfliktus által súlyosbított élelmiszer- és energiaárak megugrásával, továbbá a kínai zéró-covid politikából adódó ellátási gondokkal szembesül – mondták a CNBC-nek nyilatkozó vállalati vezetők, akik a lassuló gazdaság és a gyorsuló miatt stagflációtól tartanak. 

Most még a pandémia utáni felfokozott kereslet leplezi a válság valódi nagyságát, de amint elolvad a kereslet, akkor nyilvánvalóvá válik a mélysége – hangsúlyozta Stefan Hartung, a Bosch német technológiai óriás vezérigazgatója.

World,Financial,Crisis.,Recession,Euro.,Fall,And,Collapse,Of,The
Fotó: Shutterstock

Míg Holger Schmieding, a Berenberg vezető közgazdásza arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai kijárási korlátozások, továbbá a magas energia- és élelmiszerárakra reagáló fogyasztói kiadások könnyen az eurózóna GDP-jének átmeneti visszaesését okozhatják a második negyedévben, amit az Oroszországból származó gázimport embargója súlyosabb recesszióvá változtathat.

A feltörekvő gazdaságok jegybankárai jobban tartanak az inflációtól

A forint kilátásait jónak ítélték a Reuters felmérésében szereplő elemzők.

Mark Branson, a német pénzügyi szabályozó Hatóság elnöke szerint, az ukrajnai válság katonai eszkalációja vagy az energiaellátás további zavarai komoly kockázatot jelenthetnek Európa legnagyobb gazdaságának növekedésére, különösen a német ipari ágazatok számára.

Míg Ola Kallenius, a Mercedes-Benz vezérigazgatója kiemelte, hogy folyamatos a félvezető hiány, ráadásul, most újabb lezárások vannak Kínában, a legnagyobb piacukon, s emellett természetesen az ukrajnai háborúra is kihívást jelent. Hasonlóan nyilatkozott Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója.