Merész kereskedést folytat Christopher Backes kisbefektető, egy 31 éves marylandi HR-es, aki az amerikai államadósság ellen fogadott még tavaly decemberben. A ProShares által kínált egyik tőzsdén kereskedett alapba (ProShares Short 20+ Year Treasury ETF) tette a pénzét, arra spekulálva, hogy a Fed monetáris szigora aláássa az államkötvények árfolyamát, s az emelkedő hozamokat leképezi az ETF. 

Amint azt a Wall Street Journalnak kifejtette, szakdolgozati témája volt az és a kötvényhozamok viszonya. Ezért az infláció tavalyi meglódulásakor már számított a Fed kamatemelési ciklusára, ami idén be is következett. A ProShares ETF ellentétesen mozog a hosszú lejáratú, legalább 20 éves futamidejű államkötvények árfolyamával, melyek az idei évben 22 százalékot süllyedtek, s mivel az ETF tőkeáttétes, ezért eddig ebben az évben 47 százalékot gyarapodott a

The George Washington Statue at the Federal Hall National Memorial on Wall Street across the New York Stock Exchange on January 27, 2021. - Wall Street stocks slid to session lows Wednesday as Federal Reserve Chair Jerome Powell cautioned the US economic outlook was "highly uncertain" in light of the surging Covid-19 outbreak. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

A fogadás kétségkívül kockázatos. A 10 éves kincstárjegy hozama csütörtökön 2,756 százalék volt, ami elmarad a hónap eleji 3,124 százalékos csúcstól, de még mindig jóval magasabb a tavalyi év végi 1,496 százaléknál. Ráadásul, az ETF tőkeáttéte megduplázza a volatilitást. Ez olyan, mintha  orosz rulettet játszanánk egy olyan hatlövetű pisztollyal, melynek forgótárában 3 lőszer van – vélekedett William Bernstein pénzügy történész, az Efficient Frontier Advisors szakértője. Erre Michael Sapir, a ProShares vezérigazgatója azt válaszolta, hogy az ETF-eket a hozzáértő befektetők számára tervezték, akik tisztában vannak a lehetőségekkel és a kockázatokkal. 

Pénzkezelők számára a ProShares ETF-ek kisebb mennyiségben örökzöld fedezeti eszközök, melyek minimalizálják a nagy kötvénypiaci összeomlások kockázatait. Valójában a piac nem a fizetésképtelenségtől tart, hanem attól, hogy a Fed kamatemelései mélybe lökik a kötvények árfolyamát. A kincstárjegyek hozama a befektetők inflációs várakozásait tükrözik, s azt, hogy milyen monetáris politikára számítanak a hátralévő futamideje alatt. 

A Clark Group Asset Management, amelynek székhelye Dana Pointban, Kaliforniában található, 2021 márciusában kezdte meg a ProShares Short 20+ Year Treasury ETF vásárlását. Az ETF jelenleg a Clark Group fix kamatozású portfólióinak közel ötödére rúg. Az ETF birtoklása segített a Clark Groupnak abban, hogy az idei évben pozitív hozamot érjen el a fix jövedelemből– hangsúlyozta Raymond Clark vezérigazgató. Hozzátéve: ez egy kiváló fedezet az emelkedő hozamok ellen.