Nem fogta vissza az osztrák bank első negyedéves eredményét az orosz-ukrán háború. Ugyanakkor a Raiffeisen felülvizsgálta az orosz piac elhagyásának lehetőségét, az európai bankok közül a legnagyobb kitettség felszámolását. Erről nem döntött a menedzsment, de a kockázatok miatt megemelte a céltartalékot.

A pénzintézet nyeresége megduplázódott, 442 millió euró lett a március végével záródott három hónapban, ami több mint a duplája az egy évvel korábbi 216 millió eurónak.

A vártnál jobb év eleji eredmény nagyban köszönhető az orosz befektetéseknek, ugyanis az ottani devizaüzletág jutalékainak és díjainak emelkedése is felhúzta a számokat.

Ugyanakkor a nyereség nagy részét az ottani céltartalékolás el is apasztotta, és az orosz hitelkihelyezések is mélyrepülésbe kerültek. 

A Raiffeisen kitettségét jól mutatja, hogy mérlegfőösszegét tekintve az orosz leánybank az ország tizedik legnagyobb pénzintézete, és a csoport nyereségének csaknem harmadát adja.

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV

Johann Strobl vezérigazgató szerint a kedvező eredmény ellenére egy elhúzódó, nehéz időszakban van a bank. A jelentés közzététele után azt mondta, az orosz leánybank jövőjével kapcsolatban minden forgatókönyv napirenden van, beleértve a kivonulást is. Hozzátette, a csoport most 2,3 milliárd euró tőkekitettséggel rendelkezik Oroszországban.

A negyedéves eredményt 319 millió eurós értékvesztés rontotta, amely szinte teljes egészében az oroszországi, ukrajnai és fehéroroszországi üzletek okoztak. A pénzintézet vezetése most „stabil” hitelezési aktivitásra számít, míg korábban 7-9 százalékos növekedést vártak. Ugyanakkor a térségünkben, Közép-Kelet – Európában kis mértékben nőhet a hitelezés. A működési költségekről azt írják, hogy növekedést várnak, ugyanis még további 100 millió euróba kerülhet a csehországi Equa bank integrálása, és a szerbiai Crédit Agricole akvizíciója. A pénzintézetnél a költség/bevétel arány 55 százalék körül alakul, a céltartalék képzés mértéke pedig elérheti a 100 bázispontot.

A Raiffeisen részvényei 45 százalékot estek a orosz-ukrán háború kezdete óta.