A VEB Banknak hétfőn kellett volna kifizetnie 68,2 millió dollárnyi kamattartozását két, dollárban denominált Eurobond-kötvénye után; az orosz állami pénzintézet azonban az Oroszország elleni szankciók miatt azonban nem fér hozzá a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerhez, így csak rubelben tud fizetni a hitelezőinek. A bank közleménye szerint már át is utalta a teljes összeget a kötvénytulajdonosoknak az   RU099316268 sorozatszámú, illetve RU055991596 sorozatszámú kötvények után. 

Conference of Vnesheconombank regional managers
A VEB Banknak 1 milliárd dollárnyi, dollárban denominált Eurobond-kötvénye jár le július ötödikén. Kérdés, hogy a pénzintézet hogyan fizeti ki a hitelezőit.

Fotó: Eugene Odinokov / Sputnik via AFP

A kötvénytulajdonosok elviekben visszautasíthatják az esedékes kamatszelvények rubelben történő kifizetését, ezzel pedig technikai csődöt idézhetnek elő a banknál, de ha így döntenek, csak még később jutnak hozzá a pénzükhöz, és az sem biztos, hogy a befektetett összeget megkapják. Az Intenational Finance Review összeállítása szerint a VEB Bank mellett hasonló helyzettel szembesülhet a VTB, a Sovcombank és a Sberbank is. Mind a négy orosz pénzintézet felkerült a szankcionált intézmények listájára; a VEB és a VTB ellen a legszigorúbb büntetőintézkedéseket hozták meg az Egyesült Államokban, amelyek megakadályozzák a két pénzintézetet, hogy az amerikai pénzügyi rendszeren keresztül kifizetéseket indítson, azaz képtelenné válik a devizaadóssága kifizetésére. A VEB-nek 1 milliárd dollárnyi, dollárban denominált adóssága jár le július ötödikén, a VTB-nek 1,4 milliárd dollárt kell fizetnie a kötvényeseinek október 17-én.

A Sovcombank is hasonló cipőben járhat a JP Morgan figyelmeztetése szerint, de ezt a bankot egyelőre enyhébb szankciókkal sújtották az amerikaiak. A legkedvezőbb helyzetben a Sberbank van, amelynek a JP Morgan szerint 2 milliárd dollárnyi Eurobondja jár le október 25-én, de a várakozások szerint a büntetőintézkedések ellenére is eleget tud majd tenni a fizetési kötelezettségeinek.