Részvényenként 500-600 forint lehet az extraprofit-elvonás hatása az OTP-részvényekre – mondta a VG-nek Le Phuong Hai Thanh, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési osztályvezetője. Számításaik szerint az OTP Bankra jutó éves befizetési kötelezettség 75–87 milliárd forint lehet. A vezető magyar banknak azonban vélhetően további makrogazdasági hatásokkal is számolnia kell. 

Fotó: Róka László

Mivel az egy részvényre jutó negatív hatáshoz képest sokkal többet estek a bank részvényei az elmúlt napokban (három nap alatt 17 százalékkal), talán némi megnyugvás következhet azáltal, hogy egy bizonytalansági tényező most kiárazódott rövid távon. A Concorde az adóintézkedés bejelentése előtt 150 milliárd forintra várta az OTP csoport konszolidált nettó eredményét, ami értelemszerűen jóval alacsonyabb lehet. Az elkövetkezendő időszakban még az európai uniós kormányzati kommunikáció lehet lényeges, ez fogja befolyásolni leginkább a bank árfolyamát – tette hozzá Le Phuong Hai Thanh.

Az OTP-t illetően az Erste elemzői is 600 forintos részvényenkénti hatással kalkuláltak pénteken, megjegyezve, ez csak abban az esetben igaz, ha valóban két évig marad az Ha hosszabb ideig, akkor az intézkedés hatása 1700 forint környékére emelkedhet részvényenként.

A bankszektorra 250 milliárd forint extra adóteher és a tranzakciós illeték 50 milliárdos kiterjesztése jut. A Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter által elmondottak alapján (aki az extramagas kamatmarzs felől közelítette meg a problémát) a 250 milliárd forintos összegből idén 82,5 milliárd jut az OTP Bankra, vagyis 33 százalék, amely megfelel a magyar pénzintézet piaci súlyának a jelzáloghitelezésen belül. 

A Molra 250 milliárd forintos elvonás vár az extraprofitból, amely a bányajáradék emeléséből és a megugró finomítói árrés 25 százalékából tevődik össze. Ez a fejlemény az Erste elemzői szerint 600 forinttal csökkenti a Mol-papírok értékét, a fentiek mellett azért, mert továbbra sem tudni, hogyan alakul az uniós megállapodás az olajembargóról. Hozzáteszik azonban, hogy a Brent–Ural-árkülönbözet korábban nem épült be a Mol-részvény árfolyamába, tehát itt is túlzó lehetett a piaci reakció. 

Budapest,,Hungary,-,Aug,8:,The,Mol,Nyrt.,Company,Logo
Fotó: Shutterstock

A Telekomra kivetett teher meglepte az elemzőket, a részvényenkénti hatást 40 forint lehet. A Richter esetében nem számolnak negatív hatásokkal, a rendelkezés ugyanis a gyógyszerforgalmazókra vonatkozik. Igaz, a magyar gyógyszer-nagykereskedési piacon jelen lévő Hungaropharmában a Richter 31 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, tehát közvetett módon érinti az adóváltoztatás.