A nagyobb bolond elmélet a pénzügyben azt a helyzetet írja le, amikor a befektetők annak ellenére vásárolnak túlértékelt eszközöket, hogy tisztában vannak azzal, hogy amit vesznek, az nem ér annyit, amennyit fizetettek érte, ám úgy gondolják, hogy ez nem számít, hiszen lesz majd valaki más, aki még többet fizet. A kritikusok szemében a kriptobefektetések is hasonlóak, és a Terra bukását követően a stabilcoinokról is nehéz jó szívvel állítani, hogy azok értéke tényleg megegyezik azok árával. A sok vitát kiváltó tether teljes mértékben azóta sem nyerte vissza a paritását a dollárral szemben, noha több mint 10 milliárd dollárt váltott vissza ügyfelei részére. 

A transzparencia hiánya miatt azonban ezzel sem tudta elhallgattatni a kételyeket.

Azonban miután Nagy-Britanniát kriptoközponttá kívánja tenni az ország kormánya, lehet, hogy ez mégsem lesz hatalmas probléma a jövőben, hiszen azok kibocsátóit az ország jegybankja venné át bukásuk esetén – írja a The Telegraph. A kormány keddi konzultációja szerint a pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy ezeket az eszközöket akár hivatalos fizetőeszközként is elismernék.

A worker pushes a wheelbarrow of debris outside the Bank of England in London on June 17, 2020. - The Bank of England, confronted by Britain's collapsing coronavirus-ravaged economy, will on June 18 reveal the outcome of its latest monetary policy meeting with analysts predicting more stimulus. The British central bank has been at the forefront of economic fire-fighting over this year's deadly COVID-19 emergency -- and could expand its quantitative easing (QE) stimulus in an attempt to kickstart growth. (Photo by Tolga Akmen / AFP)

Fotó: Tolga Akmen / AFP

Tekintve, hogy a legtöbb stabilcoin azért alapvetően dollárhoz kötött és Nagy-Britanniától távoli offshore paradicsomokban található, nem világos, hogy hogyan lehetne ezeket a terveket megvalósítani, 

bár az tény hogy számos adóparadicsom a Kajmán-szigetektől a Brit Virgin-szigeteken és Gibraltáronvát egészen a Turks- és Caicos-szigetekig a brit korona fennhatósága alá tartozik.

Azonban valószínűleg az ezen területeken tanyát verő cégek kimaradnak a javaslatból, mely a stabilcoinok kibocsátóit mint digitális elszámolási cégeket szabályozná a pénzpiaci infrastruktúrát adminisztráló különleges rezsim fennhatósága alatt. Ez a gyakorlatban szigorúbb a fizetési szolgáltatókra vonatkozó szabályoknál, és azt várja, hogy az üzemeltetők a folyamatos működés biztosítását a hitelezők érdekei fölé helyezzék.

A fentebb említett rezsim a kriptókhoz hasonlóan a 2008-as pénzügyi válságnak köszönheti születését, ám a korrupt jegybankárok és kormányzati szereplők elleni forradalmat hirdető digitális eszközök támogatóinak esetleges jegybanki megmentése azért mindenképpen kiváló illusztrációja a kriptók által megtett útnak éppúgy, ahogy annak is, hogy ezek mennyire távol kerültek eredeti célkitűzéseiktől.