Három, 2023-24 közötti lejáratú dollárkötvényből összesen közel 1,2 milliárd amerikai dollár névértékben vásárolt vissza az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), egyúttal az ezek fedezését szolgáló határidős ügyleteket is lezárva – közölte szerdán az ÁKK. A visszavásárlásra, melynek forrását a héten kibocsátott dollárkötvények biztosítják, a magyar állam által múlt kedden meghirdetett aukció keretében került sor.

Digital,Collage,Modern,Art.,Hand,Giving,And,Receiving,Money
Fotó: Shutterstock

Az ügyleteket az amerikai tőkepiaci szabályok szerinti aukciós formában bonyolították le. A befektetőknek öt üzleti nap állt rendelkezésükre, hogy eladási szándékukat jelezzék. Az egyes kötvényekre érkezett befektetői eladási jegyzések kiértékelését követően, a kötvényenkénti jegyzések alapján döntött a kibocsátó a kötvények végleges visszavásárlási árszintjéről és összegéről.

A tranzakció sikerét mutatja, hogy összesen több, mint 1,5 milliárd dollár értékben ajánlottak fel a befektetők kötvényt - tette hozzá az ÁKK. A többlet-kínálatra támaszkodva a visszavásárlás a meghirdetett áron valósult meg, azaz nem volt szükség a piaci árszint feletti prémium kifizetésére.

A kötvénycsere célja futamidő hosszabbítás, és főleg a forint intézményi piacának tehermentesítésén keresztül kamatmegtakarítás volt.