A logisztikai cég közleménye szerint az idén nagyjából 1,2 milliárd forint extra terhet jelent a biztosító miatt fizetendő pótadó, ami a cégcsoport EBIT-jét csökkenti. 

Operations At Waberer's International Zrt As Haulage Firm Sets IPO Price Targeting $408 Million Market Value
Fotó: Getty Images/Bloomberg

Emlékeztetnek arra, hogy a biztosítási tevékenységet végző vállalkozások a 2022-es és 2023-as üzleti években biztosításidíjbevétel-arányos pótadót kötelesek fizetni, mely a Waberer’s-csoporthoz tartozó Wáberer Hungária Biztosító Zrt. számára is addicionális adófizetési kötelezettséget generál.

A 2022-es évben a biztosítótársaságok nem életbiztosításokból származó második féléves biztosításidíj-bevételének 1 milliárd forint alatti részét 4, az 1 milliárd forint és 18 milliárd forint közötti részét 8, míg a 18 milliárd forint fölötti részét 14 százalékos pótadó terheli.

A 2023-as üzleti évben a nem életbiztosításokból származó éves biztosításidíj-bevétel 2 milliárd forint alatti részét 2, a 2 milliárd és 36 milliárd forint közötti részét 4, míg a 36 milliárd forint fölötti részét 7 százalékos biztosítási pótadó terheli.

A fent részletezett szabályozás alapján a Wáberer Hungária Biztosító Zrt. a 2022-es évben várhatóan 1,2 milliárd forint biztosítási pótadó fizetésére lesz köteles.

A 2023-as üzleti évben az éves díjbevétel alakulásától függően várhatóan a 2022-es pótadóval nagyságrendileg megegyező pótadófizetési kötelezettség merül fel.